2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Segítsen adója 1%-ával

Május 22-ig dönthetjük el, hogy idén kinek ajánljuk fel személyi jövedelemadónk 1%-át. A regisztrált civil szervezetek mellett a másik 1%-ot egyházaknak, illetve idén a Nemzeti Tehetség Programnak is adhatjuk.

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak vagy kiemelt előirányzatnak (2017-ben a Nemzeti Tehetség Programnak). Az szja 1%-ára jogosult civil szervezetek listája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján érhető el.


Egy önkéntes együtt lovagol egy mozgáskorlátozott kislánnyal egy lovas foglalkozáson a krónikus beteg gyermekek ingyenes élményterápiás táboroztatásával foglalkozó hatvani Bátor Táborban /Fotó: MTI – Kallos Bea

Fontos tudni, hogy akik segíteni szeretnének, ezt legkésőbb május 22-ig tehetik meg. Utána erre már nincs lehetőség. A rendelkező nyilatkozat benyújtható a személyijövedelemadó-bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen) vagy az e-SZJA online felületén ügyfélkapus regisztráció esetén elektronikusan, illetve ügyfélkapus regisztráció nélkül postán. Munkáltatói adómegállapítás esetén május 10-ig lezárt borítékban kell leadni a munkáltatónak a rendelkező nyilatkozatot.
A nyilatkozaton bárki hozzájárulhat  ahhoz, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV.

A krónikus beteg gyermekek ingyenes élményterápiás táboroztatásával foglalkozó táborban 15 éve adnak erőt a gyógyuláshoz, az élethez és nyújtanak élményeket a súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak. Idén nyáron várják a nyolcezredik táborozót. /Fotó: MTI – Kallos Bea

 

A sztároknak is fontos

A hírességek is fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek adójuk 1%-áról. Sütő Enikő például beteg gyerekeken segít. – Több mint 10 éve a Bátor Tábor Alapítványnak ajánlom az 1%-omat, ahogy idén is. Paul Newman alapította a krónikus daganatos megbetegedéssel élő gyermekeket támogató tábort, ami Amerikába, majd Írország után Magyarországra került. A hatvani táborban a gyerekeket egészségesként kezelve, élményterápiával gyógyítják – mondta az egykori modell, akihez hasonlóan a TV2 műsorvezetője, Mádai Vivien is gyerekeket támogat.
– Állatotthonokat támogattam, mielőtt gyermekem született volna, de anyukaként számomra nyilván a kisfiam a legfontosabb és hogy olyan téma mellé álljak, amely gyerekekkel foglalkozik. Ebből adódóan én a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány részére szeretném felajánlani az 1%-omat – árulta el.
Hajas László évről évre a magyar fodrászokat támogatja, hogy a szakmai fejlesztéseket, oktatásokat és versenyeket biztosítani tudják számukra.
– Én idén is a Magyar Fodrász és Kozmetikus Közhasznú Egyesületnek fogom felajánlani az 1%-omat. Szívügyem a szakma és támogatom a felajánlásommal.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek