2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Simicskó: az Európai Unió gazdag, de képtelen megvédeni határait

Az Európai Unió ugyan gazdag, de képtelen megőrizni a külső határait – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A tárcavezető az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján vett részt csütörtökön a máltai fővárosban, Vallettában.


A műsorban hangsúlyozta, hogy a schengeni határok megvédéséhez katonai és határvédelmi képességek kellenek, illetve összefogásra és együttműködésre van szükség. “Szerintem a legfontosabb érték a biztonság; az Európai Uniónak biztonságot kell szolgáltatnia az Európai Unió állampolgárai számára” – hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve, hogy ezt csak Magyarország, illetve a V4-ek és még néhányan teszik meg.

A magyar határzárat nagyon erősnek nevezve megjegyezte, ez nem jelenti azt, hogy megoldották a nyugat-balkáni migrációs problémát, további erőfeszítésekre van szükség.

Simicskó István csütörtökön a Kossuth Rádiónak azt mondta, kezd egyre nagyobb hangsúlyt kapni az Európai Unióban a védelmi képességek fejlesztése. Ez valószínűleg azért van így, mert csökkent az európai polgárok biztonságérzete – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a védelmi fejlesztések mellett az anyagi források növelésére is koncentrálni kell a jövőben.

A miniszter szerint helyes irány az is, hogy az unió létrehozna egy úgynevezett védelmi alapot, amely – közösségi források biztosításával – a katonai kutatás és fejlesztés területét érinti.

Kapcsolódó Cikkek