2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Dunaújváros

Sokoldalú lelkész Stermeczki András

Négy gyermek édesapja, mérnöki diplomája van, középiskolában szakmai tárgyakat, általános iskolákban hittant tanít, húsvétra bárányokat hozott a kertjébe, a templom oldalára pedig mászófalat alakíttatott ki: Stermeczki András evangélikus lelkész a korral haladó, de értékeit megőrző keresztény egyházat képvisel Dunaújvárosban.

Stermeczki András 1999-ben, néhány évvel a dunaújvárosi evangélikus templom felszentelése után került Dunaújvárosba. 18 éve minden vasárnap pontosan 11 órára várja a híveket istentiszteletre, de ezen kívül is számos programot szervez a templomban és azon kívül, sőt, maga is résztvevője a városi rendezvényeknek: legutóbb például egy közös futáson találkozhattak vele a dunaújvárosiak.


– Büszkén mondhatom, hogy a legsportosabb lelkész vagyok Dunaújvárosban, pedig vannak nálam fiatalabbak is – meséli nevetve.

A TEMPLOM IS EGYFAJTA KULTURÁLIS KÖZPONT


Stermeczki András azonban szomorúan teszi hozzá: bár minden alkalommal igyekszik megmutatni, hogy ő nem egy „elefántcsonttoronyba” zárkózó egyházat képvisel, mégis az emberekben van egyfajta távolságtartás.

Stermeczki András szerint a bezárkózás a hitéletben is problémát okoz

 

Stermeczki András pedig egy modern, nyitott közösségért fáradozik. Az evangélikus templomban kiállítások, koncertek, előadások vannak. Hiszen – mint mondta – maga a templom is egy pozitív, keresztény hátterű kulturális központ, ahol az emberek a lelki örömöt élhetik meg.

Hozzátette: egy pap, egy lelkész nem lehet apolitikus. Kell, hogy legyen véleménye: azonban nem pártok, pártszereplők, hanem ügyek mellett kell kiállnia.

EGY MODERN ÉS NYITOTT KÖZÖSSÉGÉRT FÁRADOZIK

Stermeczki András véleménye szerint egy mai lelkésznek sokoldalúnak kell lennie, hiszen szolgálata ezt kívánja tőle. A dunaújvárosi evangélikus lelkész maga is egyszerre rengeteg dolgot csinál: hittant oktat az általános iskolás gyermekeknek elsőtől nyolcadikos évfolyamig, és középiskolában is tanít, hiszen eredeti végzettsége építőmérnök, amit később a Dunaújvárosi Egyetemen egy gépészmérnök tanári diplomával egészített ki.

Maga is négy gyermek édesapja, és mint elmondta, fontosnak tartja, hogy visszatérjünk a hagyományos életúthoz, amiben az iskolák után mielőbb megházasodunk és családot alapítunk. Ahogy ő fogalmazott: a közös évek, a közös munka, a közös élmények olyanok, mint a csiszolt kövek.

– Ha két kő elindul a német hegyekből, és a Duna hozza-hozza őket, útjuk során végig csiszolódnak, és amikor elérnek Dunaújvárosig, két gyönyörűen kiformált, összeillő darab válik belőlük – mondta el Stermeczki András.

Kapcsolódó Cikkek