2019. február 22., péntek
Gerzson

Belföld

Soros emberei támadják Orbánt

A Soros-egyetem kapcsán a magyar kormányzati politikával vagy Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben éles kritikát megfogalmazó európai néppárti politikusok többsége nem meglepő módon rajta van a Soros György-féle Open Society Foundations (OSF) „megbízható szövetségesekről” készített listáján – derül ki az alapítvány DC Leaksen kiszivárogtatott dokumentumaiból.

Frank Engel luxemburgi képviselő /Fotó: MTI/Európai Parlament/Christian Creutz

A DC Leaks szivárogtatóportál még 2016 augusztusában hozott nyilvánosságra a Soros György-féle Open Society Foundations belső adatbázisából származó két és fél ezer dokumentumot. Közöttük van egy „Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014–2019” című kiadvány is, amely az alapítványt támogató EP-képviselők névsorát tartalmazza.


Egészen véletlenül a listán ott szerepel jó néhány olyan néppárti politikus is, akik a közelmúltban élesen bírálták a magyar kormányzatot és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnököt a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán. A partnerprospektus nem gyenge listát tartalmaz: a 751 EP-képviselőből 226 (!) szerepel rajta, vagyis a szervezet szerint minden harmadik képviselő támogatására számíthatnak.

A nevek között olvasható azé a Frank Engelé is, aki luxemburgi EP-képviselőként április elején kiléptette volna a néppártból a Fideszt. A Soros-féle EP-lobbikatalógus azt is megjegyzi: Engel adott esetben kész szembemenni saját pártcsaládjával. Ott van a listán Claude Rolin európai néppárti belga kereszténydemokrata képviselő is, aki egy belga napilapban megjelentetett véleménycikkében fejti ki, hogy az Európai Unió szerződésének hetedik cikke szerinti eljárással emlékeztetni kell Magyarországot és vezetőit arra, hogy minden szövetség kötelezettségekkel jár.


Claude Rolin belga EP-képvselő is az OSF védőszárnya alól támadja a magyar kormányt Fotó: Twitter

A listán ennél befolyásosabb európai politikusok nevei is sorakoznak: Martin Schulz EP-elnök, Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos és Alexander Lambsdorff, az EP alelnöke. A Soros-kézikönyv bevezetője szerint a Nyílt Társadalom Alapítványnak „tartós és bizalomra épülő” kapcsolatokat kell kiépítenie a 11 bizottságban és 26 delegációban helyet foglaló, „bizonyítottan vagy valószínűsíthetően” Open Society-szövetséges politikusokkal.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is a Soros bizalmi kör tagja (MTI/AP/Virginia Mayo)

A kiadványban két magyar EP-képviselő, Niedermüller Péter DK-alelnök és Meszerics Tamás (LMP) szerepel. Az Origo információi szerint mindketten megszavazták azt az EP-jelentést, amelyben a migráció további gerjesztéséhez hozzájáruló intézkedéseket fogalmaztak meg Brüsszelben.

Eközben az is kiderült, hogy Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben fogadja Soros Györgyöt. Az Euronews szerint a megbeszélésen szó lesz a Soros egyetemét érintő felsőoktatási törvény módosításáról is. Tehát a milliárdos feltehetően lobbizni fog a magyar kormány ellen – saját érdekében. Ezen kívül Michael Ignatieff az intézmény elnöke és rektora is Brüsszelbe tart, hogy az Európai Parlament frakcióival tárgyaljon.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke, európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Mohai Balázs

Meszerics Tamás, a Lehet Más a Politika EP-képviselője MTI Fotó: Beliczay László

Címkék

Kapcsolódó Cikkek