EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Soros Gyurcsánynál kuncsorgott a CEU érdekében

Kivételes eljárásban döntött a parlament a felsőoktatási törvény módosításáról, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését, így a CEU-ét is szabályozza. Közben az origo.hu birtokába került az a Soros-levél, amelyben a milliárdos vállalkozó még 2005-ben Gyurcsánytól kért számára, pontosabban a CEU-ra is kedvező hazai szabályozást.

Soros György /Fotó: Szigetváry Zsolt

A parlament megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha a működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik, illetve ha a székhelye szerinti országban működő és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül.

–  A magyar kabinet kész tárgyalni az Egyesült Államok kormányával, illetve az érintett szövetségi állam vezetésével a CEU ügyében, ahogyan azt megtette az intézmény vezetőivel is – mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Az Origo birtokába került az a 2005. március 5-ei keltezésű levél, melyben a milliárdos Soros György személyes hangvételű levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Magyar Bálint oktatási minisztert, hogy milyen módon szabályozzák a hazai felsőoktatást, hogy az az általa alapított egyetemnek, a CEU-nak minél jobb legyen. A lap szerint ez a levél is jól bizonyítja, hogy Sorosék hálója korábban teljesen átszőtte a közéletet, és ez a hatás napjainkban is érvényesül. Soros hatvannál is több, hazánkban működő alapítványa, szervezete a magyar közélet szinte minden területén jelen van.

Tavaly augusztusban írt a 888.hu arról, hogy Soros György által létrehozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) nemcsak politikai nyomásgyakorlással, hanem jelentős anyagi támogatással segítette elő a globális migrációs hullám terjedését. A portál által idézett dokumentum a Közép-európai Egyetem (CEU) finanszírozására is kitér, amelyet lényegében annak érdekében is működtet Soros, hogy ott a migránsáradatot pozitív színben feltüntető politikai direktívák és visszhangok születhessenek.

Gyurcsány Ferenc /Fotó: Komka Péter

Eközben a Ripost kiderítette: Soros már említett alapítványa, az Open Society Foundations központjában van bejegyezve a CEU. Az egyetemnek azonban nyoma sincs az elegáns palotában. Vagyis beigazolódott, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott néhány napja, hogy itt bizony csalás történt a CEU működése körül.

Érdekes fejlemény, hogy az egyetemet már balról is támadják. Braun Róbert, az MSZP volt országgyűlési képviselőjelöltje fenntarthatatlannak nevezte Soros egyetemét. Gyurcsány Ferenc egykori stratégiai főtanácsadója szerint a CEU megszüntetése legitim.

Zavar a Jobbikban

Teljes a zavar CEU-ügyben a Jobbikban. Toroczkai László alelnök először üdvözölte a kormány javaslatát, sőt! – Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni – mondta. Vona Gábor elnök azonban később arról beszélt: nem szavazzák meg a törvényjavaslatot, mert nem akarják, hogy emiatt hátrány érje a határon túli magyar egyetemeket. Ezt ismételte meg a Facebookon  Volner János frakcióvezető. A cukiskodó párt skizofrén állapotára jellemző, hogy Volner eközben elismeri: Sorosék támogatásai nem önzetlen befektetések, hanem befektetések, amikkel a le akarják rombolni a nemzetállamokat és megszerezni a piacokat. A kommentelők persze alaposan szétszedik Volnert. „A CEU-törvénynek és a külhoni magyarságnak semmi köze egymáshoz. Ne add el a lelkedet az ördögnek (Sorosnak) kedves Volner János!” – írta egyikük. A 888.hu megkereste a kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánját, aki szintén cáfolta a jobbikos riogatást. Dr. Tonk Márton elmondta: az erdélyi magyar egyetemek Romániában akkreditált felsőoktatási intézmények, amelyek az összes létező romániai jogosítvánnyal rendelkeznek, szemben a a CEU-val, amely törvénytelenül működik, és nem felel meg a hazai előírásoknak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel köszöntötte a násznépet Sneider Tamás újdonsült, ügyvéd felesége, amikor 2016 nyarán a Jobbikot addig kiszolgáló jogász hozzáment “a néppártosodás ökléhez”, vagyis a Roy becenevű egykori szkinhedvezérhez, akinek a lagzin is ez a becenév állt az ültetőkártyáján.