EUR: 323,04 Ft
CHF: 282,28 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Belföld

Soros Gyurcsánynál kuncsorgott a CEU érdekében

Kivételes eljárásban döntött a parlament a felsőoktatási törvény módosításáról, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését, így a CEU-ét is szabályozza. Közben az origo.hu birtokába került az a Soros-levél, amelyben a milliárdos vállalkozó még 2005-ben Gyurcsánytól kért számára, pontosabban a CEU-ra is kedvező hazai szabályozást.

Soros György /Fotó: Szigetváry Zsolt

A parlament megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha a működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik, illetve ha a székhelye szerinti országban működő és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül.

–  A magyar kabinet kész tárgyalni az Egyesült Államok kormányával, illetve az érintett szövetségi állam vezetésével a CEU ügyében, ahogyan azt megtette az intézmény vezetőivel is – mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Az Origo birtokába került az a 2005. március 5-ei keltezésű levél, melyben a milliárdos Soros György személyes hangvételű levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Magyar Bálint oktatási minisztert, hogy milyen módon szabályozzák a hazai felsőoktatást, hogy az az általa alapított egyetemnek, a CEU-nak minél jobb legyen. A lap szerint ez a levél is jól bizonyítja, hogy Sorosék hálója korábban teljesen átszőtte a közéletet, és ez a hatás napjainkban is érvényesül. Soros hatvannál is több, hazánkban működő alapítványa, szervezete a magyar közélet szinte minden területén jelen van.

Tavaly augusztusban írt a 888.hu arról, hogy Soros György által létrehozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) nemcsak politikai nyomásgyakorlással, hanem jelentős anyagi támogatással segítette elő a globális migrációs hullám terjedését. A portál által idézett dokumentum a Közép-európai Egyetem (CEU) finanszírozására is kitér, amelyet lényegében annak érdekében is működtet Soros, hogy ott a migránsáradatot pozitív színben feltüntető politikai direktívák és visszhangok születhessenek.

Gyurcsány Ferenc /Fotó: Komka Péter

Eközben a Ripost kiderítette: Soros már említett alapítványa, az Open Society Foundations központjában van bejegyezve a CEU. Az egyetemnek azonban nyoma sincs az elegáns palotában. Vagyis beigazolódott, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott néhány napja, hogy itt bizony csalás történt a CEU működése körül.

Érdekes fejlemény, hogy az egyetemet már balról is támadják. Braun Róbert, az MSZP volt országgyűlési képviselőjelöltje fenntarthatatlannak nevezte Soros egyetemét. Gyurcsány Ferenc egykori stratégiai főtanácsadója szerint a CEU megszüntetése legitim.

Zavar a Jobbikban

Teljes a zavar CEU-ügyben a Jobbikban. Toroczkai László alelnök először üdvözölte a kormány javaslatát, sőt! – Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni – mondta. Vona Gábor elnök azonban később arról beszélt: nem szavazzák meg a törvényjavaslatot, mert nem akarják, hogy emiatt hátrány érje a határon túli magyar egyetemeket. Ezt ismételte meg a Facebookon  Volner János frakcióvezető. A cukiskodó párt skizofrén állapotára jellemző, hogy Volner eközben elismeri: Sorosék támogatásai nem önzetlen befektetések, hanem befektetések, amikkel a le akarják rombolni a nemzetállamokat és megszerezni a piacokat. A kommentelők persze alaposan szétszedik Volnert. „A CEU-törvénynek és a külhoni magyarságnak semmi köze egymáshoz. Ne add el a lelkedet az ördögnek (Sorosnak) kedves Volner János!” – írta egyikük. A 888.hu megkereste a kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánját, aki szintén cáfolta a jobbikos riogatást. Dr. Tonk Márton elmondta: az erdélyi magyar egyetemek Romániában akkreditált felsőoktatási intézmények, amelyek az összes létező romániai jogosítvánnyal rendelkeznek, szemben a a CEU-val, amely törvénytelenül működik, és nem felel meg a hazai előírásoknak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek