2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Soros oldalán áll az ellenzék

Erőszakba torkollt vasárnap a fővárosban tartott demonstráció. A tüntetés eredetileg a Soros-egyetem melletti kiállásról szólt volna, ám sokkal inkább kormányellenes megmozdulás volt, ahol a teljes baloldali ellenzék megjelent. Az MSZP-s Lendvai Ildikó be is vallotta, hogy az ellenzék Soros György pártján áll.

MTI/EPA/Alejandro García

A Soros-egyetem mellett tüntető emberek egy része a Parlament előtt rátámadt az M1 stábjára és a rendőrökre is. Beszámolók szerint üvegeket és különböző tárgyakat dobáltak az egyenruhások felé, a tüntetők egy csoportja megpróbált betörni a Parlamentbe. Újságírókat is inzultáltak: Az MTVA riporterének megpróbálták elvenni a mikrofonját, a PestiSrácok munkatársait pedig akasztással fenyegették, őket biztonságiaknak kellett kimenekíteni a tömegből. A tüntetők egy csoportja ezután átvonult az Emmi épületéhez, majd a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz akartak menni – ezt megakadályozták a rendőrök –, ezeken a helyszíneken is történtek apróbb rendbontások.


MTI Fotó: Marjai János

 

A hivatalosan a Soros-egyetem melletti kiállásról szóló tüntetés persze hamar kormányellenes demonstrációvá vált. A Fideszt és a miniszterelnököt szidó tömegben szép számmal tűntek fel baloldali politikusok.

– Az ellenzéki pártok természetesen Soros oldalán állnak – mondta az MSZP-s Lendvai Ildikó, angolul nyilatkozva a Mandinernek. A DK-s Gréczy Zsolt nem beszéli a világnyelvet, így magyarul válaszolt arra a kérdésre, hogy miért van itt: „Demokráciáért, tanszabadságért, rendszerváltásért, és hogy Orbán takarodjon.” Juhász Péter, az Együtt elnöke – Vida Ildikó korábbi NAV-elnökhöz hasonlóan – tolmácsot kért, majd elmondta: ez az ügy nemcsak a CEU-ról, hanem a „szabadságról” is szól. Rajtuk kívül az MSZP-ből Molnár Gyula, Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István, Gúr Nándor, a Párbeszédből pedig Karácsony Gergely is feltűnt.


MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében kiemeli, hogy a magyar kormány egyik egyetemet sem zárja be, így a Soros-egyetemet sem. A kormány csak azt szeretné, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem.

– Dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be. A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, és ne legyenek privilégiumok – fogalmazott korábban Orbán Viktor miniszterelnök, aki Altusz Kristófot nevezte ki miniszterelnöki megbízottnak, hogy a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos diplomáciai tárgyalásokat lefolytassa.

 

Sajtószabadság Momentum-módra

Vasárnap a Parlament előtt és hétfőn a Sándor-palotánál is inzultáltak újságírókat a tüntetők. – Mindenki azt kapja, amit megérdemel. A propagandatelevízió munkatársait érhetik ilyen atrocitások egy ilyen tüntetésen – mondta Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Hír TV-ben az MTVA riportereinek vegzálására utalva. A Fidelitas felszólította Fekete-Győrt, hogy kérjen elnézést az M1 bántalmazott munkatársaitól.

 

 

 

Hazudott a 444 és az RTL Klub

Berlinben hetek óta tartanak baloldali csoportok EU-párti demonstrációkat. A Soros György által pénzelt 444.hu szerint a tüntetők most a Soros-egyetem mellett fejezték ki szimpátiájukat. A valóság ezzel szemben az, hogy berlini magyarok egy kis csoportja azzal próbálkozott, hogy a Pulse of Europe nevezetű demonstrációsorozatot Soros-párti tüntetéssé varázsolja. A tömeget át akarták terelni a magyar nagykövetség elé, de nem jött össze – írja a 888.hu. A képek tanúsága szerint annyira futotta az erejükből, hogy kinyomtattak mintegy 20 darab „IstandwithCEU” feliratot, majd lefotóztatták magukat a tömeggel a háttérben, ezzel rátelepedve a tüntetésre. A Pulse of Europe Facebook-oldalán megtalálható az esemény, amelynek leírásában nem esik szó a Soros-féle CEU melletti kiállásról. Az álhírről az RTL Klub is beszámolt. Érdekesség, hogy a 888.hu szerint az elmúlt napokban a 444.hu 37 cikket közölt a Soros-egyetem állítólagos bezárásáról, miközben a stockholmi terrortámadásról alig négyet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás, ami 2015-ben elnyerte Az Év Legjobb Fehér Gyümölcsbora díjat.

 • Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként valószínűleg folytatná azt a migránsbarát politikát, amit Zugló vezetőjeként képviselt – mondta Hollik István kormányszóvivő.

 • Világsztárt fogadott Tarlós István

  Világsztárt fogadott Tarlós István

  A Budapesten forgató világsztárt, Scarlett Johanssont fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra.