2017. november 06., hétfő
Lénárd

Belföld

Szél, eső, hó okoz fennakadásokat az országban

Többfelé a viharos szél, másutt a csapadékos időjárás okoz gondokat az országban. A katasztrófavédelem operatív törzset működtet, országszerte több mint százszor riasztották őket balesetek, leszakadt faágak miatt. Többfelé havazott is, a Mátrában már szerda délelőtt 20 centiméter körüli hó hullott, emiatt utakat zártak le. Több településen akadozik az áramszolgáltatás. A rendőrség felfüggesztette a 24 órás sebességellenőrzési akciót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést. Több járásra már reggel kiadták a másodfokú riasztásokat is. Ahol ezek a riasztások vannak érvényben, ott akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is lehetnek. További hét megyében szintén az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.


Azt írták: a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik a szél. Napközben az Alpokalján – elsősorban a Kapuvár és Zalaegerszeg közötti sávban – óránkénti 80-100 kilométeres széllökések is valószínűek, az északkeleti országrészben is elfordulhat 70 kilométeres óránkénti szélsebesség.

Havazás áprilisban
Fotó: Sáfár Tibor

Emellett az ország középső és keleti felében a jelentős mennyiségű eső miatt hat megyében – Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok – másodfokú a figyelmeztetés. Pest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, továbbá a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a sok eső miatt.


Szerda délelőtt 11 órakor a Kékestetőn már 18 centiméteres hóréteget mértek, az alacsonyabban fekvő területeken, köztük Budapesten, Pestszentlőrincen és Szeged külterületén is hólepelt jeleztek.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében az ország nagy részén, a középső és keleti területeken szerdán várható jelentős mennyiségű eső, míg a dunántúli területeken előforduló viharos szél veszélyére is figyelmeztetett.

A rendkívüli időjárási helyzet miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) operatív törzset működtet – tájékoztatta a helyettes szóvivő szerda délben az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: éjfél óta országszerte mintegy 120 riasztást kaptak a tűzoltók. Főként közúti balesetek, kisebb arányban kidőlt fák, leszakadt faágak és villamosvezetékek miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét. A legtöbb riasztás Bács-Kiskun, Csongrád, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban érkezett.

Egy férfi csúszik a behavazott Kékestetőn
MTI Fotó: Komka Péter

Bács-Kiskun megyében még 24 településen van áramszünet, ez több mint 14 ezer fogyasztót érint. Az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik a helyreállításon.

Közölték: az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani. Az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt emellett havas eső, hó is valószínű, a magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően “tapadó hó” lesz. Síkvidéken olvadni fog vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi megmaradhat. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon ennél nagyobb hóréteg is kialakulhat.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, hóeltakarítási munkálatokat végez. A társaság közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az ország több részén havazik: jellemzően a Duna vonalában, Bács-Kiskun megye nagy részén, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye magasabban fekvő területein.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. gépei elsősorban a magasabban fekvő, budai fő- és közösségi közlekedési utakat tisztítják, de a torlódás akadályozza a munkát.

A rendőrség azt közölte: a fővárosban főként a XII. kerületben okoz gondot a télies időjárás. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a XII. kerületben a csúszós utak miatt több gépjármű elakadt az Orbánhegyi úton, az Istenhegyi úton és a Cinege utcában, ezért jelentős a torlódás.

Havazás Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton /Fotó: MTI – Mohai Balázs

A havazás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata késve, módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik szerdán. A 60-as villamos és a Libegő nem jár.

Több vasútvonalon is vannak fennakadások. A miskolci vasútvonalon Gödöllő és Aszód között fák dőltek a sínekre, jelentős késésekre kell számítani.

A télies időjárás következtében kialakult útviszonyok miatt lezárták az 1111-es út Esztergom felől Dobogókőre vezető szakaszát.

A havazás miatt járhatatlanná vált a 24-es út mátrai szakasza, az utat teljes szélességében lezárták. A lehullott hó miatt több tehergépjármű megcsúszott és keresztbe fordult, személyi sérüléssel járó baleset is történt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján azt írta: még egy nap a “tél”. Csütörtökön már kevesebb lesz a csapadék, de a hőmérséklet alakulásában még nem várható lényeges változás; folytatódik a hideg, szeles idő. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vádat emeltek egy Váci úti lövöldözés ügyében

    Vádat emeltek egy Váci úti lövöldözés ügyében

    Csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság, súlyos testi sértés kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt az ügyészség négy biztonsági őr ellen, aki 2015 nyarán egy budapesti, Váci úti szórakozóhelynél gáz-riasztófegyverrel és vascsővel támadt egy társaságra – közölte a fővárosi főügyészség hétfőn az MTI-vel.