EUR: 337,62 Ft
CHF: 314,78 Ft
2020. január 29., szerda
Adél

Külföld

Szentpétervári robbantás: Vadásznak a kirgiz robbantó társaira

Egy kirgiz születésű orosz állampolgár, a 22 éves Akbarzson Dzsalilov gyanúsítható a hétfő délutáni szentpétervári terrortámadás elkövetésével. Az öngyilkos robbantót ketten segíthették, rájuk minden orosz fegyveres rendőr és katona vadászik. Dzsalilov bombája lapzártánkig 14 emberrel végzett.

Kedd délutánig egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget a szentpétervári robbantásért. A feltételezések szerint szír radikális fegyveres csoportokkal tartott kapcsolatot az orosz állampolgárságot szerzett Dzsalilov, aki minden bizonnyal maga robbantotta a bombát hétfő délután 14 óra 40-kor a szentpétervári kék metróvonalon.


Akbarzson Dzsalilov gyanúsítható a robbantással /Fotó: Twitter

A helyszínelők megtalálták az öngyilkos robbantó karját, amelyre kábeleket tekertek. Dzsalilov azon a képen is görcsösen szorongat valamit a kezeiben (szakértők szerint a detonátort), amelyet a metróvonal biztonsági kamerája készített róla, mielőtt felszállt a felrobbantott szerelvényre. A bombák repeszhatását csavarokkal, ólomgolyókkal növelték, vagyis a cél az volt, hogy minél több áldozata legyen a detonációnak.

Vlagyimir Putyin orosz államfő lerója kegyeletét az áldozatok rögtönzött emlékhelyénél Szentpéterváron /Fotó: MTI

A robbanás halálos áldozatainak száma már hétfő estére tizennégyre emelkedett, miután a helyszínen életét vesztett 11 ember után két áldozat a mentőben, egy pedig a kórházban halt bele sérüléseibe.


– Jogilag korai lenne kimondani, hogy terrortámadás történt. Erre csak azután kerülhet sor, ha a vizsgálat során minden lehetőséget megvizsgáltak – jelentette ki a nyomozással kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az orosz erőkkel szorosan együttműködő kirgiz biztonsági szolgálat szóvivője, Rahat Szulajmanov is megerősítette: a gyanúsított kirgiz gyökerű, de már jó ideje rendelkezik orosz állampolgársággal. Ketten is segíthették az akciót, akikre most minden orosz rendőr és katona vadászik. Az északi határok mentén fekvő nagyvárosok környékén a rendőrök azt kapták utasításba, hogy a helyi erők minden házba nézzenek be.

Dzsalilov a kék metróvonal egy másik állomásán is elrejtett egy pokolgépet, amely szerencsére nem robbant fel. A tűzszerészek szerint ez háromszor, négyszer nagyobb hatóerejű lett volna, mint amelyik felrobbant.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek