2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Győr

Szépen ragyognak az EYOF-érmek

A győri olimpiai érmek mellett számos magyar olimpikon is bemutatkozott azon a sajtótájékoztatón, amelyet az önkormányzat és a MOB közösen szervezett. Többek között az is kiderült, hogy a hazai rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalát a The Biebers írja.

– Azt hiszem, hogy a látvány magáért beszél. Sportolóként magam is sok érmet nyertem, de még a felnőttek világversenyein sem szokványos az ilyen szép és igényes kivitelű medál – mutatta be az érmeket Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd hozzátette: az EYOF egy hete alatt 121 éremátadó ceremónia lesz, 915 érem készül, 295 arany-, 295 ezüst- és 325 bronzérem. Az egyedi vert érmek átmérője 70, vastagsága 4,5 milliméter. Az aranyérem 24 karátos arannyal, az ezüstérem ezüsttel futtatott, míg a bronzérmet fényes bronzszínben kivitelezték. A győri cég által biztosított alkotásokat már az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) is jóváhagyta. Egyik oldalán – az előírásoknak megfelelően az EOC–EYOF logója, a másikon pedig a győri EYOF arculati elemei láthatóak.


Az EYOF hivatalos érmei: ezeket kapják majd a dobogósok
Fotó: O. Jakócs Péter

– Magyarként nagyon büszke vagyok arra, hogy olimpiai eseményt rendezünk, győriként pedig boldog, hogy a város, ahol otthonra találtam, ilyen szinten támogatja a sportot – fogalmazott Jakabos Zsuzsanna, aki első nemzetközi sikerét a párizsi EYOF-on érte el.

– Az idén éppen húsz éve, hogy győri versenyző vagyok, ezért ez egy szép jubileumi megbízatás – kezdte a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán. – Óriási dolog, hogy Győr a házigazdája annak az eseménynek, amelyen a jövő nagy sportcsillagai lépnek színre – zárta a sportoló.


Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok örömmel vállalta a felkérést
Fotó: O. Jakócs Péter

A fiatalok közül Mészáros Krisztofer, a GYAC ifjú tornásza nagy megtiszteltetésnek és legalább akkora kihívásnak tartja, hogy szülővárosában rendezik az EYOF-ot.

– Nyolc éve tornázom, sok versenyen jártam már, de ekkora sporteseményen még nem vehettem részt. Egy kicsit most az egész magyar tornát is képviselhetem. Igyekszem helytállni – mondta, hozzátéve, hogy biztosan nagyon sok ismerőse kijön majd szurkolni.

Az esemény arcai közül többen az európai olimpiai láng tűzgyújtó ceremóniáján, Rómában is ott lesznek, hogy május 24-én Győrbe érkezzenek, ahol a Városháza elé várják majd a győrieket a lángfogadó ünnepségre. Innen indul országjáró útjára a fáklya. Az EYOF arcai természetesen a nyári kisolimpián is részt vesznek, közreműködnek a díjátadókon. Reméljük, hogy az EYOF fiatal arcai közül versenyzőként is minél többen ott lesznek a rajtnál.

Borkai Zsolt polgármester Mészáros Krisztofernek, a GYAC fiatal sportolójának nyújtja a kezét
Fotó: O. Jakócs Péter

– Lendületes, fiatalos és fülbemászó lesz – így jellemezte az EYOF most készülő hivatalos dalát Domanyik Eszter, a városháza városmarketing- és programszervezési főosztályának vezetője. – A fiatal generáció egyik kedvelt együttesét, a The Bieberst kértük fel a dal elkészítésére. A dalnak a magyar mellett angol változata is lesz, így a zeneszám kiválóan alkalmas lesz arra, hogy itthon és külföldön egyaránt népszerűsítsük vele az eseményt – tette hozzá.

Az EYOF arcai
Pars Krisztián (atlétika), Karakas Hedvig (dzsúdó), Kammerer Zoltán (kajak), Borissza Johanna Kitti (kerékpár), Laklóth Anna (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna (úszás), Görbicz Anita (kézilabda), Kötél Zsanett (röplabda), Gálfi Dalma (tenisz), Berki Krisztián (torna). A közös bennük, hogy ők tízen a győri EYOF sportágainak kiválóságai, a rendezvény felnőtt arcai. Mellettük mind a tíz sportágat fiatalok, a jövő reménységei is népszerűsítik. Név szerint Lendvai Luca (atlétika), Mészáros Krisztofer (torna), Varga Bence (úszás), Szirony Dorina (kosárlabda), Sipőcz Richárd (dzsúdó), Pál Tamara (kézilabda), Farkasdi Ramóna (kajak-kenu), Kotormán Réka (röplabda), Valkusz Máté (tenisz), Füri Marci (kerékpár).

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.