EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,53 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Szijjártó: Európának nem érdeke konfrontálódni Törökországgal

Európának minden olyan veszélyforrást el kell kerülnie, ami a Törökországgal kötött migrációs megegyezés felrúgását eredményezheti, a halálbüntetést azonban az európai integrációban nem tekintik elfogadhatónak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten.

Szijjártó Péter a halálbüntetés törökországi visszavezetéséről szóló kérdésre válaszolva hozzátette: aki az európai integrációs formákkal való szorosabb együttműködésre törekszik, tisztában kell lennie, hogy a halálbüntetést nem tartják elfogadhatónak az integrációban.


A török választás eredményéről a külügyminiszter azt mondta, Magyarországnak “nincs más dolga”, mint tiszteletben tartani a választás eredményét.

Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy Európa a török elnök és kormány kezébe helyezte saját biztonságának kulcsát, amikor megkötötte a migrációs megállapodást. Ennek értelmében 3 milliárd euróért cserébe azt várja el a török kormánytól, hogy ne engedje a Törökország szomszédságából menekülőket vagy elvándorlókat Európa irányába – idézte fel a tárcavezető.

Európának a legfontosabb, hogy nyugalom és stabilitás legyen Törökországban, mert addig lehet betartatni a megállapodást Ankarával – mondta. Senki sem szeretné, hogy adott esetben illegális bevándorlók százezrei, milliói induljanak Európa felé – tette hozzá Szijjártó Péter.

Kapcsolódó Cikkek