2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Veszprém

Sziveri Jánosra emlékeztek

A Sziveri Baráti Társaság minden évben megemlékezik a Délvidékről áttelepült költőről, az Új Symposion szerkesztőjéről.

Sziveri 1954-ben született a jugoszláviai Bánátban. 1977-től lett tagja a legendás újvidéki Új Symposion szerkesztőbizottságának, majd három évvel később annak főszerkesztőjévé vált, munkáját a sajtó- és politikai felügyelet folyamatos, egyre fenyegetőbb kifogásai közepette végezte. 1982-ben váltották le, ezt követően verseit csak műfordításban közölték. 1987-ben gyomorrákot diagnosztizáltak nála, amely három évvel később a halálát okozta. Családjával 1989-ben költözött Magyarországra, ahol az induló Magyar Napló szerkesztője lett, és a Magyar Írók Szövetsége ugyanebben az évben vette fel tagjai közé.


Sziverire emlékezve április 10-én délelőtt szakmai tanácskozást tartottak a költő műveltségéről, költészetének kontextusairól, este pedig átadták a Sziveri-díjat.

Reményi József Tamás (fotó: Domján Attila)

Reményi József Tamás, a Sziveri Baráti Társaság elnöke már az esti díjátadó gálán kitért az egyetem és a város támogató erejére, aminek köszönhetően a legteljesebb szellemi autonómiát élvezhetik Veszprémben. Sziveri utóélete szorosan kötődik a városhoz, hiszen számos barátja és alkotótársa folytatta itt munkáját, az Ex Symposion folyóiratot is Veszprémben alapították.


A társaság 1992 óta rendszeresen odaítéli a Sziveri-díjat egy fiatal tehetségnek, aki már letett valamit az asztalra.

Sopotnik Zoltán (fotó: Domján Attila)

A díjat idén Sopotnik Zoltán magyar költő, író, szerkesztő, kritikus vehette át Porga Gyula polgármestertől és Reményitől. Sopotnik Zoltán 1974-ben Salgótarjánban született. 1998-tól publikál többek között a Holmi, az Alföld, a Népszabadság, a Műút, a Prae, a Jelenkor, a Tiszatáj és a Litera lapokban. Versei több antológiában is szerepelnek, 2013-ben Fahéjas kert címen adták ki mesekönyvét. Eddig öt verseskötete jelent meg.

Porga Gyula polgármester verset olvas (fotó: Domján Attila)

A programok másnap is folytatódtak: április 11-én, a magyar költészet napján Sziveri János verseit olvasták fel a Hangvillában reggel tíztől este 9 óráig, a felolvasás szüneteiben Likó Marcell, Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenélt. Az olvasásba az idei Sziveri-díjas Sopotnik Zoltán mellett bekapcsolódott Porga Gyula polgármester, Reményi József Tamás és az egyetem rektora, Gelencsér András is.

Kapcsolódó Cikkek