EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Veszprém

Sziveri Jánosra emlékeztek

A Sziveri Baráti Társaság minden évben megemlékezik a Délvidékről áttelepült költőről, az Új Symposion szerkesztőjéről.

Sziveri 1954-ben született a jugoszláviai Bánátban. 1977-től lett tagja a legendás újvidéki Új Symposion szerkesztőbizottságának, majd három évvel később annak főszerkesztőjévé vált, munkáját a sajtó- és politikai felügyelet folyamatos, egyre fenyegetőbb kifogásai közepette végezte. 1982-ben váltották le, ezt követően verseit csak műfordításban közölték. 1987-ben gyomorrákot diagnosztizáltak nála, amely három évvel később a halálát okozta. Családjával 1989-ben költözött Magyarországra, ahol az induló Magyar Napló szerkesztője lett, és a Magyar Írók Szövetsége ugyanebben az évben vette fel tagjai közé.


Sziverire emlékezve április 10-én délelőtt szakmai tanácskozást tartottak a költő műveltségéről, költészetének kontextusairól, este pedig átadták a Sziveri-díjat.

Reményi József Tamás (fotó: Domján Attila)

Reményi József Tamás, a Sziveri Baráti Társaság elnöke már az esti díjátadó gálán kitért az egyetem és a város támogató erejére, aminek köszönhetően a legteljesebb szellemi autonómiát élvezhetik Veszprémben. Sziveri utóélete szorosan kötődik a városhoz, hiszen számos barátja és alkotótársa folytatta itt munkáját, az Ex Symposion folyóiratot is Veszprémben alapították.


A társaság 1992 óta rendszeresen odaítéli a Sziveri-díjat egy fiatal tehetségnek, aki már letett valamit az asztalra.

Sopotnik Zoltán (fotó: Domján Attila)

A díjat idén Sopotnik Zoltán magyar költő, író, szerkesztő, kritikus vehette át Porga Gyula polgármestertől és Reményitől. Sopotnik Zoltán 1974-ben Salgótarjánban született. 1998-tól publikál többek között a Holmi, az Alföld, a Népszabadság, a Műút, a Prae, a Jelenkor, a Tiszatáj és a Litera lapokban. Versei több antológiában is szerepelnek, 2013-ben Fahéjas kert címen adták ki mesekönyvét. Eddig öt verseskötete jelent meg.

Porga Gyula polgármester verset olvas (fotó: Domján Attila)

A programok másnap is folytatódtak: április 11-én, a magyar költészet napján Sziveri János verseit olvasták fel a Hangvillában reggel tíztől este 9 óráig, a felolvasás szüneteiben Likó Marcell, Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenélt. Az olvasásba az idei Sziveri-díjas Sopotnik Zoltán mellett bekapcsolódott Porga Gyula polgármester, Reményi József Tamás és az egyetem rektora, Gelencsér András is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.