EUR: 322,45 Ft
CHF: 281,94 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Szombathely

Szobrot kapott Brenner János

December 15-én lesz hatvan éve, hogy a szombathelyi születésű Brenner János rábakethelyi káplánt a kommunista államhatalom brutális kegyetlenséggel meggyilkoltatta. Ezért Császár István egyházmegyei kormányzó a Szombathelyi Egyházmegyében Brenner János-emlékévet hirdetett.

Ebből az alkalomból, de egy korábbi ötlet – a Kajtár testvérpár felvetése – apropóján készítette el Veres Gábor a fiatal Brenner Jánost ábrázoló egész alakos szobrot. A mészkő alapzaton álló, bronzból készült alkotás megvalósítását egyrészt az 1956-os Emlékbizottság támogatásából, másrészt Kajtár Mária és Kajtár Ilona adományából fedezték. Brenner János szobra a róla elnevezett iskola előtt kapott helyet.

A Szombathelyi Egyházmegye vértanúsorsú papjának szobra a a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán Fotó:CSG

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.