EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Szombathely

Szobrot kapott Brenner János

December 15-én lesz hatvan éve, hogy a szombathelyi születésű Brenner János rábakethelyi káplánt a kommunista államhatalom brutális kegyetlenséggel meggyilkoltatta. Ezért Császár István egyházmegyei kormányzó a Szombathelyi Egyházmegyében Brenner János-emlékévet hirdetett.

Ebből az alkalomból, de egy korábbi ötlet – a Kajtár testvérpár felvetése – apropóján készítette el Veres Gábor a fiatal Brenner Jánost ábrázoló egész alakos szobrot. A mészkő alapzaton álló, bronzból készült alkotás megvalósítását egyrészt az 1956-os Emlékbizottság támogatásából, másrészt Kajtár Mária és Kajtár Ilona adományából fedezték. Brenner János szobra a róla elnevezett iskola előtt kapott helyet.

A Szombathelyi Egyházmegye vértanúsorsú papjának szobra a a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán Fotó:CSG

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.