EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb Veszprém

Szociális fejlesztés kezdődött

A Völgyikút utcai szociális intézmény eddig hátrányban volt a demensellátás szempontjából, most viszont változik a helyzet: 52 millió forintért építenek foglalkoztatót, társalgót, pihenőszobákat, emellett a teraszt is átalakítják.

Az 52 millió forintos projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében. A beruházás a tervek szerint július végén készülhet el.


Elkezdődött a Völgyikút úti intézmény fejlesztése (fotó: Domján Attila)

A Völgyikút utcában található négyszintes épület földszintjén található étkező a nappali ellátást igénybe vevőket, a szociális ellátás keretében étkezőket és az otthon lakóit is kiszolgálja. Mind az épületet, mind a helyiségeket a nyitottság jellemzi, ami az integrált szolgáltatási hely szempontjából előnyös, de a demens ellátottakkal történő foglalkozás szempontjából határozottan hátrányos. Ez teszi szükségessé az idős demensellátás színvonalának növeléséhez hozzájáruló fejlesztést, ami egy külön foglalkoztatószoba, társalgó és a kapcsolódó szociális helyiségek kialakítását célozza – hangzott el a projektbemutató sajtótájékoztatón.

Brányi Mária alpolgármester elmondta: a beruházásnak köszönhetően a demenciával élők nappal biztonságos helyen tartózkodhatnak, ahol minden olyan gondozást megkapnak, amelyet eddig általában a családtagok végeztek el. A közvetlen cél megvalósulásával a projekt hozzájárul a családi terhek csökkentéséhez és a foglalkoztatottsági szint növeléséhez. Az épületben 10 női és 10 férfi ellátói rendszerét biztosítják – mondta.


Brányi Mária (fotó:Domján Attila)

A beruházás során a foglalkoztatószoba és társalgó kialakításán túl – tekintettel a gondozás nappali ellátás jellegére – a gondozottak részére nemenként pihenőszobákat alakítanak ki, továbbá ezekhez kapcsolódó vizesblokkokat, valamint egy raktárt és egy takarítószer-tárolót is. A társalgóból az udvarba is ki lehet jutni, itt az épület mellett közvetlenül egy fedett terasz létesül.

Győri Piroska, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője elmondta, hogy az átalakítás valóban nagy segítség lesz, mivel a demenciával élők nem hagyhatók egyedül. A szociális intézményben egy új, kulturált helyen nappal foglalkozni tudnak majd az idősekkel, valamint meleg ételt és kiszolgálást is kapnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.