EUR: 325,90 Ft
CHF: 279,86 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Veszprém

Szociális fejlesztés kezdődött

A Völgyikút utcai szociális intézmény eddig hátrányban volt a demensellátás szempontjából, most viszont változik a helyzet: 52 millió forintért építenek foglalkoztatót, társalgót, pihenőszobákat, emellett a teraszt is átalakítják.

Az 52 millió forintos projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében. A beruházás a tervek szerint július végén készülhet el.


Elkezdődött a Völgyikút úti intézmény fejlesztése (fotó: Domján Attila)

A Völgyikút utcában található négyszintes épület földszintjén található étkező a nappali ellátást igénybe vevőket, a szociális ellátás keretében étkezőket és az otthon lakóit is kiszolgálja. Mind az épületet, mind a helyiségeket a nyitottság jellemzi, ami az integrált szolgáltatási hely szempontjából előnyös, de a demens ellátottakkal történő foglalkozás szempontjából határozottan hátrányos. Ez teszi szükségessé az idős demensellátás színvonalának növeléséhez hozzájáruló fejlesztést, ami egy külön foglalkoztatószoba, társalgó és a kapcsolódó szociális helyiségek kialakítását célozza – hangzott el a projektbemutató sajtótájékoztatón.

Brányi Mária alpolgármester elmondta: a beruházásnak köszönhetően a demenciával élők nappal biztonságos helyen tartózkodhatnak, ahol minden olyan gondozást megkapnak, amelyet eddig általában a családtagok végeztek el. A közvetlen cél megvalósulásával a projekt hozzájárul a családi terhek csökkentéséhez és a foglalkoztatottsági szint növeléséhez. Az épületben 10 női és 10 férfi ellátói rendszerét biztosítják – mondta.


Brányi Mária (fotó:Domján Attila)

A beruházás során a foglalkoztatószoba és társalgó kialakításán túl – tekintettel a gondozás nappali ellátás jellegére – a gondozottak részére nemenként pihenőszobákat alakítanak ki, továbbá ezekhez kapcsolódó vizesblokkokat, valamint egy raktárt és egy takarítószer-tárolót is. A társalgóból az udvarba is ki lehet jutni, itt az épület mellett közvetlenül egy fedett terasz létesül.

Győri Piroska, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője elmondta, hogy az átalakítás valóban nagy segítség lesz, mivel a demenciával élők nem hagyhatók egyedül. A szociális intézményben egy új, kulturált helyen nappal foglalkozni tudnak majd az idősekkel, valamint meleg ételt és kiszolgálást is kapnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.