2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Békéscsaba

Tábortűzi hangulat a Városháza előtt

Idén a Városháza épülete ragyogott kéken az autizmus világnapja alkalmából. De az érdeklődők nem csak a világításban gyönyörködhettek…

„2007. december 18-án az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus-spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban” – olvasható az Autisták Országos Szövetsége honlapján.


Fotó: Szántó Zsolt
Autizmus Világnapja Békéscsabán, az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány szervezésében

 

Magyarország 2010-ben vett részt először, akkor a Parlament kupoláját világították meg a Ragyogj Kéken Kampány keretében. A következő évben, első vidéki helyszínként, városunk is csatlakozott a kezdeményezéshez – árulta el Szántó Tamás, az Aut-Pont Alapítvány kuratóriumának elnöke. Békéscsabán azóta rendszeresen megvilágítják a város valamelyik nevezetes épületét, általában a Jókai Színházat, idén viszont a Városházán volt a sor. A kivilágítás mellett a program része egy közös zenélés, több mint nyolcvan gitáros részvételével. A dalok között olyan régi klasszikusok szerepelnek, amelyeket kezdő és haladó zenész is garantáltan el tud játszani.

Bár az érdeklődők számáról pontos adataik nincsenek, körülbelül 500-600 ember szokott összegyűlni évről évre ezen a rendezvényen, ami a szervezők szerint szinte egyedülálló Magyarországon. Ez talán az alapítvány egy másik programjának is köszönhető, amivel szintén az autizmusra hívják fel a figyelmet, emellett pedig azoknak a gitárosoknak, akik összegyűlnek erre az estére. Hiszen nem egy profi zenekarról van szó, hanem amatőr zenészekről, akik összefogtak egy jó ügyért.


Kapcsolódó Cikkek