EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Tavaly kevesebben vándoroltak ki az országból

Tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan az országból, mint a korábbi években, de továbbra is sok fiatal keresi a boldogulását külföldön – írta keddi számában a Világgazdaság című napilap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Az adminisztratív nyilvántartás szerint – amelyet a bejelentések alapján rögzítenek, így a minimális számot jelenti – 29 ezer 400 magyar állampolgár távozott tavaly külföldre, ez 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett 17 ezer korábban kiköltözött magyar tért vissza az országba.


A kiköltözők főként fiatalok, 45 százalékuk 30 éves alatti, háromnegyedük kora pedig nem éri el a 40 évet. Azt, hogy továbbra is magyarok százezrei dolgoznak külföldön, alátámasztja, hogy tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza egy évnél rövidebb ideje külföldön lakók – írta a lap.

A cikkben olvasható az is, hogy mintegy 153 ezer külföldi él huzamosan Magyarországon, 65 százalékuk Európából, főként Romániából, Németországból, Szlovákiából és Ukrajnából érkezett. Az ázsiaiak – elsősorban kínaiak és vietnamiak – aránya 27 százalék, az afrikaiak 3,9 százalékot, az amerikaiak 3,5 százalékot tesznek ki.

Kapcsolódó Cikkek