EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Külföld

Terrortámadás Stockholmban, több halott

Sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban péntek délután, és legalább négy embert halálra gázolt, tizenötöt pedig súlyosan megsebesített. A kormány szerint minden jel arra mutat, hogy terrorcselekmény történt – jelentette a svéd média. A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A főváros központjának ezt a részét lezárta és kiürítette a rendőrség, és a hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy kerüljék el a környéket. A városban leállt a vonatforgalom és a metróközlekedés. Kiürítették a központi pályaudvart is.


Stefan Löfven svéd miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “minden jel szerint” terrortámadást követtek el a kisteherautóval. Később ezt azzal a kijelentéssel erősítette meg, hogy Svédországot megtámadták.

Az áldozatok számáról eltérő értesülések láttak napvilágot, de a hivatalos közlésekből is kitűnik, hogy legalább hárman meghaltak és a sok a sebesült is. A teherautó vezetőjéről egyelőre semmit sem közöltek. A gépkocsi a gázolások után nekiment egy áruház épületének.


Egyes sajtóértesülések szerint lövések is eldördültek, de ezt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

Löfven kormányfő a támadás időpontjában úton volt Göteborg felé, de visszafordult a fővárosba.

Európában több gázolásos merényletet is elkövettek azóta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszólította híveit, hogy használják fegyverként a gépkocsikat.

Londonban idén márciusban négy gyalogost gázoltak halálra a Westminster hídon, a franciaországi Nizzában 86 ünneplőt gyilkolt meg egy teherautós merénylő tavaly júliusban, a nemzeti ünnepen, decemberben pedig Berlinben volt hasonló támadás 12 halálos áldozattal.

A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

MTI/EPA/ Andreas Schyman

Letartóztattak két személyt

Az Aftonbladet értesülése szerint letartóztattak egy embert a pénteki gázolásos merénylet ügyében, aki a svéd napilap szerint bevallotta, hogy ő a tettes, a rendőrség viszont este azt közölte, hogy nem ő vezette a teherautót.

A hatóság megerősítette a letartóztatás hírét, és közölte, hogy megállapították az illető kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira.

A rendőrség szóvivője elmondta: a letartóztatott férfira azért figyeltek fel, mert a délután folyamán feltűnően viselkedett egy üzletben. A hatóság szerint azonos azzal, aki a támadás helyszíne közelében egy biztonsági kamerával készült felvételen látható.

“Egy sor személyt ellenőriztünk, akik felkeltették érdeklődésünket, és letartóztattunk egy embert, aki különösen érdekel minket” – tette hozzá a szóvivő.

Később a svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is, közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva szombatra virradóra.

Az SVT úgy tudja, hogy az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában letartóztatott férfi kapcsolatban áll a másik gyanúsítottal, aki korábban került a hatóságok kezére.

Biztonsági intézkedések

A támadást követően Svédországban és több szomszédos országban fokozták a biztonsági intézkedéseket. Finnországban a rendőrség növelte a járőrök számát a fővárosban, Helsinkiben. Norvégia nagyobb városaiban és Oslo repülőterén a rendőrség tagjai a további értesítésig fegyvert viselnek magukkal. Lezárták a Svédország és Dánia közötti híd több sávját is, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az áthaladó járműveket. A stockholmi vonatforgalmat egész napra leállították.

MTI/EPA/Claudio Bresciani

A svéd királyi családot megdöbbentette a merénylet

“A királyi család és én megdöbbenéssel fogadtuk a Stockholmban délután elkövetett gázolásos merénylet hírét” – áll XVI. Károly Gusztáv svéd király nyilatkozatában. Az uralkodó hozzátette, hogy a család tagjai szoros figyelemmel kísérik a fejleményeket. Hangsúlyozta, hogy a királyi család gondolatban az áldozatokkal és családtagjaikkal van.

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a svéd miniszterelnöknek

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

“A kontinensünket érő sorozatos támadások óriási megrázkódtatást jelentenek minden európai nemzet számára, de meggyőződésem, hogy nem hajthatunk fejet az értelmetlen erőszak előtt. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben” – írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Brutális hőség tombol Nyugat-Ausztráliában

    Brutális hőség tombol Nyugat-Ausztráliában

    Nyugat-Ausztráliában már a harmadik napja negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek – közölték vasárnap a hatóságok.

  • Folytatódhatnak a Macron nyugdíjreformja elleni tüntetések

    Folytatódhatnak a Macron nyugdíjreformja elleni tüntetések

    A vasúti és a városi tömegközlekedést Franciaországban kilencedik napja lebénító sztrájk akár karácsonyig is folytatódhat a szakszervezetek pénteki tájékoztatása szerint, annak ellenére, hogy a kormány jövő hétre ismét párbeszédre hívta a nyugdíjreform ellen tiltakozó csoportokat.