EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Eger

Terjed a gyilkos kék bálna

Gyakran tapasztalunk a mai modern világban olyan érthetetlen dolgokat, amelyek mentális zavarokhoz kötődnek, ám mint oly sok más területen, itt is elkezd valamiért működni a „csordaszellem”, ha megfelelő nyilvánosságot kap ez a valami. Hogyne kapna bármi nyilvánosságot, amikor az online felületek olyan életszerűvé teszik a mindennapokban a képtelenségeket is. Sajnos sokszor a legrosszabb értelemben és szituációkban is.

Hazánkba sok „őrület” később jut el, mint a világ számos pontjára, de az ún. kék bálna nálunk is megjelent. A kék bálnáról neveztek el egy jelenséget – egy játékot?, mozgalmat?, szektát? –, amelynek lényege a hírek szerint, hogy egy feladatsoron át a manipuláció és a megfélemlítés eszközeivel fiatalokat arra vesznek rá, hogy önkezűleg vessenek véget életüknek.


A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság most a figyelemfelhívás eszközével kíván élni és tájékoztatni a közvéleményt, hogy mi is tulajdonképpen a kék bálna.

A „játék” egy orosz fiatalember „találmánya”, melyet 2013-ban indított el. A résztvevők és a csatlakozók egy zárt csoportba kerülnek, 50 szintből álló utasítássort követnek, amelyek napról napra durvulnak. A feladatok között fizikai öncsonkítások, a családi kapcsolatok rombolása és más önpusztító cselekedetek szerepelnek (pl. másszon fel egy magas épület tetejére, keljen fel éjszaka horrorfilmet nézni, szigetelődjön el a társaitól vagy a családjától, tetováltasson, karcoljon valamit a karjára, vágja le az egyik ujját stb.). A csoportban úgynevezett mentorok hajszolják egyre súlyosabb dolgokba a fiatalokat. Már az első feladatnál figyelmeztetnek, aki elkezdi, nem hagyhatja abba. Ha teljesítette mind a 49 feladatot, az 50.-nél valamilyen módon öngyilkosságot kell elkövetnie. Ha nem teszi meg, megfenyegetik, illetve megzsarolják.


Fotó: Mediafax

 

Kell ennél nagyobb elmebetegség? A fiatalok viszont a hovatartozás keresése közben hajlamosak belesétálni olyan csapdákba, amelyekről nem is sejtik, hogy akár az életükbe is kerülhet. Egerben is volt példa arra, hogy önkezével vetett véget egy fiatal az életének, de olyan is volt, hogy a nem megfelelő szülői odafigyelés miatt egy fiatal lányt csaltak el otthonról és napokig kereste a fél város.

A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése.

A biztonságos internethasználatról

 • számos olyan program van, amely védelmet biztosít és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt;
 • a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg vagy mennyi időt tölthetnek a neten;
 • a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait;
 • ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.