EUR: 323,34 Ft
CHF: 287,51 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Sport

Terror a sportban

Egy héttel ezelőtt több robbantás történt a Dortmund labdarúgócsapata buszának közelében, Marc Bartra karja megsérült, a meccset elhalasztották. A szörnyű eset adta az apropóját annak, hogy összegyűjtsük a sporttörténelem legmegdöbbentőbb terrorcselekményeit.

Müncheni olimpia, 1972


A münchenit a békesség olimpiájaként szerették volna megrendezni. Szeptember 5-én azonban a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja behatolt az olimpiai faluba, az izraeliek szállására, kihasználva a laza biztonsági intézkedéseket. A géppisztolyos terroristák egy birkózóedzőt és egy súlyemelőt megöltek, a többieket pedig túszul ejtették. A palesztinok a több mint kétszáz, izraeli börtönben lévő társuk szabadon engedését követelték. A müncheni repülőtérről akartak elmenekülni, de ott tűzharcba keveredtek, amelynek során meghalt egy német rendőr és az öt terrorista, valamint az izraeli túszok.

Atlantai olimpia, 1996


1996. július 27-én éjjel egy óra tájban jelentették be a rendőrségen, hogy bomba van egy parkban, ezzel egy időben pedig gyanús csomagot is találtak. Negyed kettőkor robbanás rázta meg a parkot, amelynek során ketten meghaltak, egy amerikai nő és egy török operatőr, utóbbi szívrohamot kapott, 111-en pedig megsebesültek. Az olimpiát – a münchenihez hasonlóan – itt sem függesztették fel. Az elkövetőt, a 36 éves Eric Rudolphot csak 2003-ban fogták el – rajta volt a tíz legkeresettebb bűnöző FBI-listáján.

Grand National lóverseny, 1997

A Grand National a világ egyik legpatinásabb lóversenye, amelyet minden évben Angliában rendeznek. 1997-ben azonban két napot csúszott a rendezvény, mivel valaki robbantással fenyegetőzött. A helyszínről hatvanezer embert evakuáltak, köztük Anna brit királyi hercegnőt is. Robbanás végül nem történt.

Real Madrid–Barcelona, 2002

A 2002-es Bajnokok Ligája-elődöntő előtt néhány órával autóba szerelt bomba robbant a madridi Bernabéu stadion közelében. A 17 embert megsebesítő robbantásért az ETA baszk terrorszervezethez köthető Batasuna csoport vállalta a felelősséget, később 11 embert letartóztattak.

Pakisztán–Új-Zéland, 2002

A Pakisztán elleni krikettmeccs előtt az új-zélandi válogatott szállodája előtt robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A támadásban 14-en haltak meg, köztük az új-zélandi csapat gyógytornásza.

Irak, 2006

Ez az az év, amelyet minden sportszerető iraki elfelejtene. Májusban a tékvandóválogatottat rabolták el Jordániában, azóta sem kerültek elő. Kilenc nappal később lelőtték az iraki teniszválogatott szövetségi kapitányát és két játékosát. Júliusban pedig az Iraki Olimpiai Bizottság konferenciájára betört ötven fegyveres, megkötözték Ahmed al-Hidzsia asz-Szamarrai elnököt, továbbá a bizottság főtitkárát, a testőröket és mintegy harminc sportolót, majd elhurcolták őket.

Dakar-rali, 2008

Harminc év után először halasztották el a Dakar-ralit 2008 januárjában. A szervezők annyira tartottak az al-Kaida terrorszervezet fenyegetéseitől, hogy nem vállalták a rendezést. A legveszélyesebb rész a mauritániai volt, ahol nyolc napot autózott volna a mezőny. Azóta a Dakart Dél-Amerikában rendezik.

Srí Lanka-i maraton, 2008

Srí Lankán a hagyományos maratonfutással ünnepelték volna az új esztendőt, azonban a startnál egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Meghalt 15 sportoló, több politikus és az atlétikai válogatott szövetségi kapitánya is, kilencvenen pedig megsebesültek. A kormány a Tamil Tiger elnevezésű szervezetnek tulajdonította a támadást.

Srí Lanka–Pakisztán, 2009

A pakisztáni krikettválogatott Srí Lankára tartott, amikor 12 maszkos fegyveres megtámadta a buszukat, rakétákat lőttek ki rájuk és gránátokat dobáltak, nyolc ember meghalt, kilencen megsérültek. A támadást az al-Kaidának tulajdonították, de a szervezet nem vállalta fel.

Bostoni maraton, 2013

Két robbanás is történt a bostoni maraton befutója közelében. A támadásban hárman életüket vesztették és 144-en megsebesültek. A kettős robbantást az oroszországi Dagesztánból bevándorolt csecsen nemzetiségű testvérpár, a 26 éves Tamerlan és az akkor 19 éves Dzsohar Carnajev követte el. Tamerlan Carnajev a merénylet után négy nappal életét vesztette a rendőrökkel folytatott tűzharcban. Testvérét halálra ítélték.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Katinka újra ragyog

    Katinka újra ragyog

    Újra a megszokott győzelmi fokozatba kapcsolt Hosszú Katinka. A kínai Hangcsouban zajló rövid pályás úszó vb-n 400 vegyesen lett aranyérmes.

  • Sahtar vagy Lyon?

    Sahtar vagy Lyon?

    Végéhez közeledik a Bajnokok Ligája csoportköre. Az utolsó játéknapon, a kijevi Olimpiai Stadionban dől el, hogy a házigazda Sahtar Donyeck vagy az Olympique Lyon jut-e be utolsóként a nyolcaddöntőbe.