EUR: 323,07 Ft
CHF: 283,79 Ft
2018. november 13., kedd
Szilvia

Életmód

Tippek a sikeres generációváltáshoz

Biztos recept nincs az utódlás sikeres lebonyolítására, a K&H azonban összegyűjtött néhány fontos tennivalót és elkerülendőt azoknak a családi vállalkozásoknak a tapasztalatai alapján, amelyeknél ez a folyamat már lejátszódott.

  1. Az utódlás csak akkor működik, ha az tudatosan valósul meg, és a két generáció között valódi együttműködés van.
  2. A különböző életciklusban lévő vállalatoknak különböző képességekkel rendelkező vezetőkre van szükségük. Míg a családi vállalatot létrehozó szeniorok elsősorban a cég fő tevékenységének szakértői, addig az utód generáció sokszor a pénzügy, a marketing vagy a HR területén mozog otthonosabban.
  3.  Az utódok jobban szót érthetnek más vállalatok fiatalabb generációhoz tartozó menedzsereivel, és az azonos korosztályhoz tartozó munkavállalók is hamarabb megnyílhatnak nekik.
  4. Az utód generáció gyakran képviselheti – sok esetben a nemzetközi tanulmányoknak is köszönhetően – az innovatív, környezettudatos és IT-technológiai szemléletet a cégnél.
  5. Fontos, hogy a családtagok kompetenciájuknak és a piacnak megfelelő fizetést kapjanak, azaz munkájukat a nem családtag munkavállalókhoz hasonlóan értékeljék.
  6. Az utódok tanulmányaik utáni tapasztalatszerzésére és kinevelésére két jól bevált módszer létezik. Az egyik az, ha az utódok a családi cégen belül a ranglétrát legalulról kezdve végigjárják és a kompetenciák fejlődésének megfelelően kapnak egyre felelősségteljesebb pozíciókat. A másik lehetőség, ha más – akár nagyobb szervezeti struktúrával rendelkező – cégek profi menedzserszemléletét megismerik, megtanulják, és úgy térnek vissza a családi céghez.

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek