EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Életmód

Tippek a sikeres generációváltáshoz

Biztos recept nincs az utódlás sikeres lebonyolítására, a K&H azonban összegyűjtött néhány fontos tennivalót és elkerülendőt azoknak a családi vállalkozásoknak a tapasztalatai alapján, amelyeknél ez a folyamat már lejátszódott.

 1. Az utódlás csak akkor működik, ha az tudatosan valósul meg, és a két generáció között valódi együttműködés van.
 2. A különböző életciklusban lévő vállalatoknak különböző képességekkel rendelkező vezetőkre van szükségük. Míg a családi vállalatot létrehozó szeniorok elsősorban a cég fő tevékenységének szakértői, addig az utód generáció sokszor a pénzügy, a marketing vagy a HR területén mozog otthonosabban.
 3.  Az utódok jobban szót érthetnek más vállalatok fiatalabb generációhoz tartozó menedzsereivel, és az azonos korosztályhoz tartozó munkavállalók is hamarabb megnyílhatnak nekik.
 4. Az utód generáció gyakran képviselheti – sok esetben a nemzetközi tanulmányoknak is köszönhetően – az innovatív, környezettudatos és IT-technológiai szemléletet a cégnél.
 5. Fontos, hogy a családtagok kompetenciájuknak és a piacnak megfelelő fizetést kapjanak, azaz munkájukat a nem családtag munkavállalókhoz hasonlóan értékeljék.
 6. Az utódok tanulmányaik utáni tapasztalatszerzésére és kinevelésére két jól bevált módszer létezik. Az egyik az, ha az utódok a családi cégen belül a ranglétrát legalulról kezdve végigjárják és a kompetenciák fejlődésének megfelelően kapnak egyre felelősségteljesebb pozíciókat. A másik lehetőség, ha más – akár nagyobb szervezeti struktúrával rendelkező – cégek profi menedzserszemléletét megismerik, megtanulják, és úgy térnek vissza a családi céghez.

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A házi kenyér a legfinomabb

  A házi kenyér a legfinomabb

  Nagyanyáink, dédanyáink otthon sütötték a kenyeret, és bizony komoly munka volt a dagasztás, a kelesztés és a ropogósra sütés. A sütéshez már előző nap felkészültek, de másnap kora reggel 4-5 órakor kezdődött az igazi munka, hogy délre elkészüljön a friss kenyér, ami minősítette a háziasszonyt.

 • Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.