2017. november 21., kedd
Olivér

Külföld

Több mint 1 fokkal volt magasabb márciusban az átlaghőmérséklet a Földön

A feljegyzések mintegy 140 éve alatt először fordult elő idén márciusban, hogy a havi átlaghőmérséklet több mint egy Celsius-fokkal volt magasabb a Földön az El Nino-jelenség hatása nélkül – közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet (NOAA) legújabb jelentésében.

Az intézet mérései szerint 2107 márciusában a globális átlaghőmérséklet elérte a 13,8 Celsius-fokot, ami az 1880-2017 közötti időszakban a második legmagasabb márciusi átlaghőmérséklet volt. Ez alig marad el a tavaly jegyzett legmagasabb márciusi átlaghőmérséklettől, ám azt a szakemberek a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség hatásának tulajdonították.


Franciaországban, Németországban és Európa más részein rekordmeleget jegyeztek márciusban, miközben az Északi-sarkvidéken – Alaszka és Kanada kivételével – is szokatlanul meleg volt – közölte szerdán Ahira Sanchez-Lugo, a NOAA klímakutatója.

“Ez a klímaváltozás számlájára írható, nem pedig az El Nino természetes váltakozásának a hatása” – hangsúlyozta a szakember.

Az El Nino miatt 2015-ben és 2016-ban sorra dőltek meg a melegrekordok a Földön. “Az El Nino utáni évben általában azt várjuk, hogy valamivel hűvösebb lesz” – magyarázta a szakember.

1980 óta az El Nino és a La Nina – a Csendes-óceán középső részének lehűlése – jelenségek idején is egyre magasabbak a hőmérsékletek a Földön. “Amikor a mostanihoz hasonló semleges időszakban vagyunk szintén melegebb lesz” – mondta Sanchez-Lugo.

Az amerikai klímakutatók előrejelzései szerint valamikor az év második felében újra melegedni fog a Csendes-óceán középső része, ami újabb El Ninót hoz és ez újabb rekordmeleggel párosulhat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    A Baltimore melletti Towson bevásárlóközpontjának vendégeinek lesett az álla, amikor hosszas szemrevételezés után rájöttek, hogy a nagy feltűnést keltő bombázó divatos, rongyos farmere és pólója érzéki csalódás, egy tangán kívül csak némi festék takarja a testét.

  • Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Megjelent a Soroshoz közel álló politico.eu-n egy lista Brüsszel politikáját legbefolyásosabban alakító nőkről, amelyen az ötödik helyet csípte meg Soros alapítványának európai ügyekért felelős igazgatója, eggyel megelőzve egy uniós biztost, aki amúgy szintén Soros embere, miközben Soros szerint szó sincs arról, hogy beleszólna az európai ügyek menetébe.