2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

Több mint 1 fokkal volt magasabb márciusban az átlaghőmérséklet a Földön

A feljegyzések mintegy 140 éve alatt először fordult elő idén márciusban, hogy a havi átlaghőmérséklet több mint egy Celsius-fokkal volt magasabb a Földön az El Nino-jelenség hatása nélkül – közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet (NOAA) legújabb jelentésében.

Az intézet mérései szerint 2107 márciusában a globális átlaghőmérséklet elérte a 13,8 Celsius-fokot, ami az 1880-2017 közötti időszakban a második legmagasabb márciusi átlaghőmérséklet volt. Ez alig marad el a tavaly jegyzett legmagasabb márciusi átlaghőmérséklettől, ám azt a szakemberek a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség hatásának tulajdonították.


Franciaországban, Németországban és Európa más részein rekordmeleget jegyeztek márciusban, miközben az Északi-sarkvidéken – Alaszka és Kanada kivételével – is szokatlanul meleg volt – közölte szerdán Ahira Sanchez-Lugo, a NOAA klímakutatója.

“Ez a klímaváltozás számlájára írható, nem pedig az El Nino természetes váltakozásának a hatása” – hangsúlyozta a szakember.

Az El Nino miatt 2015-ben és 2016-ban sorra dőltek meg a melegrekordok a Földön. “Az El Nino utáni évben általában azt várjuk, hogy valamivel hűvösebb lesz” – magyarázta a szakember.

1980 óta az El Nino és a La Nina – a Csendes-óceán középső részének lehűlése – jelenségek idején is egyre magasabbak a hőmérsékletek a Földön. “Amikor a mostanihoz hasonló semleges időszakban vagyunk szintén melegebb lesz” – mondta Sanchez-Lugo.

Az amerikai klímakutatók előrejelzései szerint valamikor az év második felében újra melegedni fog a Csendes-óceán középső része, ami újabb El Ninót hoz és ez újabb rekordmeleggel párosulhat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Rendszeresen írtak jelentéseket a  Soros-alapítvány vezetői Soros Györgynek a migrációs nyomás növekedésével. A migránsok számán és összetételén túl arról is beszámoltak, hogy miként tálalják ezt a közvélemény elé.

  • Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Az amerikai elnök, Donald Trump óriási hamburger party-t rendezett a Fehér Házban. Az elnök nem furcsa hóbortjának köszönhetően szolgált fel a patinás környezetben többféle gyorséttermi fogást, hanem a több mint három hete tartó részleges kormányzati leállás miatt – a Fehér Ház személyzetének többsége szabadságon van– volt kénytelen ezzel fogadni az amerikai főiskolai futball-bajnokság győztes csapatát.