EUR: 323,35 Ft
CHF: 276,21 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Több száz kiló robbanóanyagot adott át a terrorszervezet

Több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglaltak a francia hatóságok azokban a fegyverraktárakban, melyek listáját szombat reggel adta át a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet – tudatta szombat délután a francia rendőrség.

A hatóság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a lefoglalt fegyvereket használta-e az ETA korábbi terrortámadásoknál. A pár nappal korábban teljes fegyverletételt hirdető ETA 2011-ben már bejelentette, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel, de akkor még nem voltak hajlandóak megválni arzenáljuktól.


“A jelzett helyeken, tartályokba és zsákokba rejtve, több tucat rövid és hosszú lőfegyvert, több ezer lőszert, több száz kilogramm robbanóanyagot és robbanószer készítéséhez szükséges alapanyagot, több száz detonátort és időzítőt foglaltunk le” – részletezte az eddigi eredményeket a párizsi ügyészség.

Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök szombat este közleményt adott ki, melyben 3,5 tonna fegyver, robbanóanyag, valamint pokolgép készítéséhez szükséges alapanyag és eszköz lefoglalásáról ír. A kormányfő egyúttal örömét fejezte ki, hogy az ETA fegyvereinek lefoglalása nyugalomban, erőszak nélkül zajlott.

A madridi kormány közleményben tudatta: a terroristák nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA pedig bocsánatot kellene kérjen, és azonnal fel kellene magát oszlatnia.

Az ETA 1959-ben jött létre. A Baszkföld és Navarra függetlenségéért harcoló terrorszervezet 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel. Az évtizedek alatt a hivatalos adatok szerint a baszk terroristák által elkövetett merényletekben 829 ember halt meg. Franciaország, főleg a spanyol határ környéke, ahol a baszkok lakta terület keleti része is fekszik, hagyományosan az ETA hátországa volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A Németországból kitoloncolandó mintegy 23 900 ember közül csak 11 100 ember esetében sikerült végrehajtani az erről szóló döntést, nagyjából 12 800 esetben meghiúsult a kiutasítás, közülük 11 500 embert nem találnak a hatóságok – jelentette a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő konzervatív német lap.

 • Rekordszinten a BMW eladásai

  Rekordszinten a BMW eladásai

  A BMW 1,8 százalékkal, rekordszintre növelte autóeladásait az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

 • Orbán Viktor: A horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges

  Orbán Viktor: A horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges

  Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal is a helyszínen, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban nézi meg a labdarúgó-világbajnokság döntőjét. A Nemzeti Sportnak adott interjúban a kormányfő elárulja, hogy a döntőben is a horvátoknak szorít, és amondó, hogy a torna egyik legkisebb országának sikere nekünk, magyaroknak is reményt adhat.