2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Sopron

Történetek a Fertő-tájról

Fertő-parti mesék címmel háromnyelvű mesekönyvet írt Ábrahám Zsuzsanna. A kiadvány a vidék értékeit is igyekszik bemutatni.


– Jelenleg Sopronban végzem az óvodapedagógus szakot, és a szakdolgozatomhoz tartozó kutatás során jött az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan mesekönyvre, amelynek segítségével a közvetlen környezetünket még jobban megszerettethetném mind a gyerekekkel, mind a szüleikkel. Mindig is érdekeltek a kisgyermekekkel kapcsolatos dolgok. Szakdolgozatom témájaként a Népszokások és néphagyományok a Fertő-parton címet adtam, amelyben megvizsgáltam a Fertő menti óvodákat. Azonban nemcsak a mesék, mondókák szemszögéből, hanem hogy készítenek-e népi játékszereket, hangszereket. Vajon mi az, amit az őseink hagyományaiból beviszünk a mindennapokba?– kezdte Ábrahám Zsuzsanna mesekönyve kapcsán.


Ábrahám Zsuzsanna több nyelven adta ki a kötetet
Fotó: Fertőszentmiklósi Könyvtár

A szerző nagy általánosságban azt állapította meg, hogy minden településen remek eseményeket szerveznek, a Fertőszéplaki Tökfesztiváltól kezdve a homoki Diófesztiválon át a Bodzafesztiválig, viszont hiányolta az egységes „Fertő- tudatot”. – Azt tapasztaltam, hogy akadnak olyan gyerekek, akik még azt sem tudják, hogy a Fertő-parton, a Fertő-tó közvetlen szomszédságában laknak. Úgy gondoltam, mi lenne, ha valahogy közelebb hoznám a gyerekekhez ezt a „Fertő-tudatot”? Megismertetném velük a tájat, hogy kicsit érezzék, mennyire klassz helyen élnek, milyen jó dolog itt lakni, és milyen nagyszerű programlehetőségek közül válogathatnak. Emellett fontosnak tartottam bemutatni, mivel is foglalkoztak az őseink, vagy azt, hogy hogyan is született a Fertő-tó – mesélte a kétgyermekes anyuka.

A Nemzetközi Gyermekkönyvnapon is volt bemutató
Fotó: Fertőszentmiklósi Könyvtár

Így jött létre a kötet, amely a Fertő-parti mesék címet kapta. A könyv két kedves történetet tartalmaz. – Az egyik főszereplője Piros, az utolsó sellőlány a Fertő-tóban, a másik Florián, egy osztrák halászfiú. Ők mutatják be kis történeteiket. Az olvasó megismerkedhet a Fertő-tó keletkezésével, illetve szó van benne a Soproni Tündérfesztiválról is.
– A nagyobbik lányomat nagyon megfogta a Fertő legendája, a korsós lány története – vallotta be az író.
Ábrahám Zsuzsanna szólt a mesék fontosságáról is. – A mesevilág egy olyan fantáziát tágító dolog, amelynek minden családban meg kellene jelennie. Én azt szeretném, hogy a történeteken keresztül még jobban megszeressék ezt a vidéket. A főiskolán azt tanultuk, hogy a fejből mondott mese a legjobb. Ettől függetlenül azt látom, hogy a gyerekek nagyon keresik a vizualitást. A könyvben az egyik oldalon egy kép található, amit a gyermek nézegethet, a másik oldalon pedig a szöveg olvasható. Érdekesség, hogy a mese három nyelven jelenik meg: magyarul-németül és angolul – mondta a szerző, akinek hosszú távú terve egy mesesorozat készítése, amihez támogatókat keres.


Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.