EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Életmód

Trágyából lesz a zöldenergia

Magyar fejlesztésű csúcstechnológiát alkalmaznak majd a Balatonszabadi határában épülő erőműben, mely az állati trágya feldolgozására is alkalmas lesz. A létesítmény ősztől istállótrágyából és növényi eredetű melléktermékekből 2500 háztartás éves villamosenergia-szükségletét állítja elő.

Biogázerőmű épül Balatonszabadi határában közel 1,4 milliárd forintból, mintegy 670 millió forint pályázati támogatással, az erőmű ősztől istállótrágyából és növényi eredetű melléktermékekből 2500 háztartás éves villamosenergia-szükségletét állítja elő – hangzott el a projektbemutató sajtótájékoztatón.


Az magyar tulajdonban lévő Energreen Kft. beruházásában megvalósuló biogázerőmű 1600 kilowatt teljesítményű lesz. A tervek szerint az üzem az alapanyagokból évente 5,2 millió köbméter biogázt állít elő teljesen zárt rendszerben, amelyet gázmotoros kiserőműben hasznosít villamos energia és hőenergia előállítására. A biogázból a gázmotoros kiserőmű évente közel 10,3 GWh zöldáramot állít elő, emellett hozzávetőleg 9,7 GWh hőenergia is keletkezik. A keletkező villamos energiát a Mavir Zrt.-nek értékesítik.

A tehéntrágya kiváló energiaforrás (Profimedia)

A keletkező szilárd és folyékony végtermék mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya-felhasználást. A tervek szerint az április végére elkészülő, majd idén ősztől energiát termelő beruházás révén évente 10 033 tonnával csökken az üvegházhatású gáz kibocsátása.


Ragoncza Ádám, a kivitelező Nawaro Kft. ügyvezetője az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, magyar fejlesztésű csúcstechnológiát alkalmaznak majd az új biogázerőműben, amelynek erőssége, hogy szemben sok biogázerőművel, állati trágya feldolgozására is alkalmas lesz. A 2–4 fő számára munkahelyet biztosító létesítmény üzemeltetőjének évi 300 millió forintos bevétele származhat az áramtermelésből, a beruházás pedig hét-nyolc év alatt térülhet meg az elnyert közel 50 százalékos támogatásnak köszönhetően.

Istállótrágyából és növényi eredetű melléktermékekből 2500 háztartás éves villamosenergia-szükségletét állítják majd elő (Profimedia)

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek