2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Tudta? 45 fokos különbséget is mértek már áprilisban Magyarországon

Szeszélyes, bolondos, kiszámíthatatlan. Mindezt emberekre is mondjuk, de hazánkban az április hónapra ezek a jelzők egészen biztosan ráillenek. Ilyenkor volt már, hogy havazott, de olyan is előfordult, hogy 33,6 fokos rekord meleget mértek. Milyen is Magyarországon az április?

Magyarország éghajlatát az határozza meg, hogy három nagy európai éghajlati terület – a kontinentális, az óceáni és a mediterrán – ütközőterületén helyezkedik el. A három nagy éghajlati hatás keveredése révén a medence időjárására jellemző a változékonyság, és gyakran alakulnak ki szélsőséges időjárási viszonyok.


Magyarország hőmérsékleti rekordjainak listája láttán sokan elámulnak. A mérések kezdete óta mért adatok napjainkig bezárólag tartalmazzák az év adott napján előfordult minimum és maximum hőmérsékletek értékeit, melyek között az eddig mért leghidegebb -35 °C volt, míg a legmelegebb +41,9 °C volt. Ez alapján hazánkban 76,9 °C fok a legszélsőségesebb hőmérsékletek közti tartomány értéke.

Április talán az egyetlen olyan hónap az évben, amikor bármi megtörténhet. Gondoljunk csak arra, hogy az elmúlt napokban milyen kellemetlenül szeles és hideg volt, miközben néhány nappal korábban megdőlt a melegrekord. Április 3-án Edelényben 27 fokot mértek. Ezen a napon ilyen meleg még sosem volt, mióta regisztrálják az időjárási adatokat.


– Magyarországon áprilisban az eddigi leghidegebbet 2002. április 7-én mérték Szécsényben, amikor is mínusz 10,9 fok volt. Míg a legmelegebb 1926. április 25-én volt Debrecenben, ahol 33,6 fok volt az Országos Meteorológia Szolgálat adatai szerint – mondta a Lokálnak Berceli Balázs, az Időkép meteorológusa.

A szakember szerint arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy közel 100 évvel ezelőtt még hibával terheltek lehettek a mérések a műszerek korai fázisban lévő fejlettsége miatt. Berceli Balázs szerint, ha megnézzük, akkor az eddigi leghidegebb hajnal és a legmelegebb délután között közel 45 fokos eltérés van, és az év nagyjából azonos időszakáról beszélünk, csupán 18 nap eltérés van a kettő között. Így ebből is látszik, hogy vannak évek, mikor télies idő uralkodik, másik évben pedig szinte kánikula a jellemző.

– Április szeszélyessége elsősorban abban rejlik, hogy egyik napról a másikra tud jelentősebben megváltozni az időjárásunk. Ha a hőmérsékleti értékeket vizsgáljuk a leghidegebb hajnal és a legmelegebb délután közti hőmérséklet-különbség terén, akkor bizony lehet, hogy meglepő, de április leszorul a dobogó tetejéről. Ugyanis a elsősorban a téli időszakban, tehát nagyjából december közepétől március közepéig találkozhatunk olyan mérésekkel, hogy egy adott napnak a különböző években mért minimum- és maximum-hőmérséklete között is nagyjából 45 fokos, vagy akár ezt meghaladó különbség mutatkozik. Az OMSZ hivatalos méréseire támaszkodva az állapítható meg, hogy 1940. február 16-án Miskolcon (Görömbölytapolca) -35 fokot mértek a hajnali órákban, ez egyébként az abszolút magyarországi hidegrekord is egyben (a mérések kezdete óta soha nem mértek még hazánkban ettől hidegebbet), ugyanakkor 1998-ban ezen a napon Sopronban (Kuruc-domb) a délutáni órákra 22,2 fokig melegedett a levegő. A mérések alapján tehát február 16-a a rekordtartó, 57,2 fok a differencia a két érték között – mondta lapunknak Berceli Balázs.

A meteorológus elmondása szerint több évben előfordult már, hogy áprilisban a kellemes tavaszi, akár kora nyári időt egy hidegfront váltotta fel, és így akár 10-15 fokot is csökkent a hőmérséklet, viszont ez a mértékű hőmérséklet-csökkenés más évszakokban is előfordul, csak áprilisban egy eléggé kellemes hőmérsékleti tartományból megyünk át hirtelen egy nagyon kellemetlen, hűvös, akár hideg tartományba, ahol még a szél is rontja hőérzetünket, és úgy érezzük, hogy legszívesebben a télikabátot is elővennénk a szekrényből. Nyáron viszont mikor a 35 fokos kánikula után érkezik egy ilyen mértékű lehűlés, azt sokan megváltásként élik át, hogy végre felfrissülhetnek a 20 fokos levegőn.

Tehát a szeszélyek minden évszakban megvannak, csak a legérzékenyebben talán áprilisban érint bennünket, amikor gyakrabban, hirtelen változhat úgy időjárásunk, hogy komfortérzetünk rosszá válik.

Melegrekordok egyébként egyre gyakrabban dőlnek meg, nemcsak áprilisban. Berceli Balázs szerint a globális klímaváltozás mára ismert dolog, aminek az egyik következménye a globális felmelegedés. Emiatt gyakrabban érhetik el térségünket melegebb légtömegek a mediterrán térség felől. Az elmúlt időszak rekordjait az okozta, hogy egy anticiklon helyezkedett el térségünk felett, amiben nagyon száraz volt a levegő, ezért a Nap sugarai akadálytalanul tudták felmelegíteni a talajt, mely így több hőt tudott átadni a levegőnek. A száraz levegő másik eredménye az volt, hogy a hajnalok azért meglehetősen hűvösek, helyenként hidegek voltak.

Az áprilisi hónapokat tekintve több anomália is történt már, sok-sok évet lehetne itt említeni. Figyeltek meg már tornádót, voltak árvizeket okozó, nagy területre kiterjedő többnapos esőzések, de ugyanakkor, előfordult már az is, hogy 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, de többször az is, hogy az ország nagy részén havazott.

Összességében elmondhatjuk, hogy április változékonyságát leginkább az adja, hogy a télben, de akár a nyárban is találhatjuk magunkat ebben a hónapban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.