2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb II.kerület XII.kerület

Tündérkertben jártunk húsvét előtt

Húsvét előtt a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Tündérkertjébe látogattunk el, ahol a magyar őshonos gyümölcsfák, a termésükből készített házi lekvárok, gyümölcspárlatok és egyéb finomságok mellett az államfővel és egy igazi tündérrel is találkoztunk.

A Budakeszi Tündérkert egyike a Kárpát-medencében található mintegy 150 Tündérkertnek, hiszen az őshonos gyümölcsfák megmentéséért és megőrzéséért indított mozgalom mellé több száz magyar közösség, önkormányzat, iskola és plébánia is odaállt. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott a Kovács Gyula erdész-pomológus által életre hívott országos Tündérkert-mozgalomhoz és kezdte meg a budakeszi erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését, ahol jelenleg 285 fafajtát őriznek.


A Tündérkertben már javában zajlik a gyümölcsfák szaporítását biztosító gyümölcsoltási szezon, ennek apropóján látogatott el ide Áder János köztársasági elnök is, hogy megnézze az itt „megőrzött” gyümölcsfákat és a gyümölcsöskertben folyó munkálatokat.

Dr. Szani Zsolt, a Nébih-NKI témavezetője bemutatta a gyümölcsoltás fortélyait, majd a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház képviseletében Nádas Anna folytatta a szakmai programot, amit Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokának méhészeti bemutatója zárt.


A szakemberek mellett egy igazi „tündér”, a magát 12 évesnek mondó, négyesztendős Veronika kalauzolt bennünket, akiről kiderült, nemcsak a gyümölcsfákkal van közeli barátságban, de még azt is pontosan tudja, hogy ki a méhkirálynő, a méhkirálylány, no és persze a méhkirályfi a kaptárban.

– Négy gyermekem közül Veronika a harmadik, ő a legcserfesebb, de nagyon szereti a természetet, szívesen jön velem mindig az ilyen helyekre és szívja magába az ezzel kapcsolatos ismereteket – tudtuk meg Szani Zsolttól. Nádas Anna, a Tündérkertben működő Budakeszi Tájház vezetője a helyi gyümölcsökből készített lekvárjait kóstoltatta meg velünk, férje, Bechtold Gábor tájépítész pedig a gyümölcsből készített pálinkáit mutatta be, és egy őshonos rétesalma-pálinkával kínálta a jelenlévőket.

– Őseink mindent felhasználtak, még a dinnye héján lévő fehér húsú részt sem dobták ki, cukrozott csemegét készítettek belőle, amely olyan ínyencség, hogy a köztársasági elnök urat kandírozott ananászra emlékeztette – mesélte Nádas Anna. Áder János megjegyezte, a svábok ezek szerint adott esetben túltesznek a skótokon is a mindent felhasználásban. Mire Bechtold Gábor felidézte a régi mondást: a skótok azok a svábok, akiket pazarlásért elzavartak…

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, további beruházásokkal kívánják továbbfejleszteni a Budakeszi Tündérkertet, és még szélesebb körben, még többeket szeretnénk bevonni ez irányú szakmai tevékenységünkbe.

– Igazi közösségformáló feladat ez. A Pilisi Parkerdő Zrt. a közeljövőben tervezi a tavaly ősszel megrendezett V. Tündérkertek Találkozójának folytatását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.