EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Tüntetők felgyújtották a paraguayi parlamentet

Tüntetők megostromolták és felgyújtották a paraguayi parlament épületét pénteken, miután a szenátus olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely lehetővé tenné Horacio Cartes államfőnek és elődjeinek, hogy újra indulhassanak az elnökválasztáson.

A helyi média híradásai szerint már a szenátusi szavazás előtt tüntetők vonultak a kongresszus épülete elé, tiltakozva az alkotmánymódosítás ellen, és összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik vízágyukat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók betörték a parlament ablakait, gumiabroncsokat égettek, és lebontották az épületet körülvevő kerítés egyes részeit.


A helyi sajtó szerint lángokban áll a kongresszusi palota alsó szintje. Emberek tartózkodtak odabenn, amikor lángra kapott az épület.

A 45 fős szenátusban 25 szavazatot kapott az indítvány, a kormányon lévő Colorado Párt szenátorain kívül néhány ellenzéki is támogatta. A szavazást nem a szenátusi ülésteremben tartották, hanem a kongresszusi palota egy másik helyiségében, zárt ajtók mögött.


Az 1992-ben, három évvel a brutális diktatúra leverése után elfogadott, és azóta hatályos alkotmány nem teszi lehetővé a hivatalban lévő elnök újraválasztását, és ezen változtatna a szenátus által most elfogadott alkotmánymódosítás, amennyiben megszavazza az alsóház is – ahol ugyancsak erős támogatottságot élvez az indítvány -, majd népszavazáson is jóváhagyják.

A 80 fős képviselőházban 44 törvényhozója van a Colorado Pártnak. Az alsóházi szavazást eredetileg szombatra tervezték, de Hugo Velázque, az alsóház elnöke elnapolta az ülést, amíg nem csitul a helyzet.

Az alkotmánymódosítás ellenzői szerint az alaptörvény módosítása gyöngíteni fogja a demokratikus intézményrendszert. Egyes ellenzéki szenátorok törvénytelennek tartják a pénteki szavazást.

Horacio Cartes dúsgazdag ital- és dohánygyárost 2013-ban választották meg államfővé öt évre. Az alkotmánymódosítás révén nemcsak ő, hanem bármelyik elődje is indulhatna újra az elnöki posztért. Az alkotmányos vádeljárással tisztségétől négy éve megfosztott Fernando Lugo volt államfő hívei sem ellenzik az alkotmánymódosítást, mert őt szeretnék látni újra az államfői székben.

Több latin-amerikai országban – Paraguayon kívül például Peruban és Chilében sem -, ahol az emberekben híven élnek még a katonai diktatúrák keserű emlékei, a hivatalban lévő elnökök nem indulhatnak újra a választáson.

Kapcsolódó Cikkek