2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

Uborka- és kenderdömpingre készülnek Hangonyon

Javában tart a talaj előkészítése a hangonyi határban az uborka és a kender számára kijelölt földeken. Előbbihez megérkezett a válogatógép, utóbbiból pedig megduplázzák a termésterületet, miután túl vannak a tanulóéven.

Az elmúlt év sikerei után idén még nagyobbat álmodnak Hangony község vezetői. Közel 100 hektár terület áll rendelkezésükre a mezőgazdasági gazdálkodáshoz, és ezt a lehetőséget igyekeznek kamatoztatni. Kovács Szilárd elmondta, hogy 2016-ban megpróbálkoztak a kender termesztésével, és három hektáron 1250 kilogramm kiváló minőségű magot termeltek. Egy céggel kötöttek szerződést, amely adta a vetőmagot és a technológiát, majd 500 forint/kilogramm áron felvásárolták a termést. A jó eredmény után idén másfajta kender kerül a hangonyi földbe, ennek a magjából már olajat sajtolnak, és a felvásárlási ára a tavalyinak a duplája lesz. A polgármester a növény szárának felhasználására is megoldást keres, ami lehet préselt termékek gyártása vagy brikett készítése.


Fotó: Lokál
Képalá: Brikett is készülhet a kender szárából – mutatja a polgármester

Jó termést hozott az uborka is, amit 1300 méter hosszú kordonon termeltek. Üzletfelük viszont a tavalyinál nagyobb igényt nyújtott be, így megnövelték a területet 4500 méterre, de betársult a projektbe Kissikátor, Borsodszentgyörgy és Járdánháza önkormányzata is. A termelés központja Hangonyon lesz, a tároláshoz beszereztek két nagyméretű hűtőtárolót. A méret felettire nőtt termést saját célra használják fel, savanyítással és konzerválással. A lugasrendszerhez sok karóra van szükség, azok nagy részét megvásárolták.

Fotó: Lokál
Képalá: Az uborkaválogató gép már megérkezett

Kukorica, burgonya, zab és lucerna is szerepel a termelési listájukon, összesen közel 17 hektárt művelnek meg. Zajlik erdősítés is a hivatallal szemben lévő hegyoldalon. Elkészült három fóliasátor, a legnagyobbat biogázzal fogják fűteni, a tervek szerint oda virágpalánták kerülnek. A másik kettőben már szépek a palánták, azokat hamarosan kiültetik szabadtérre.


Fotó: Lokál
Képalá: A kordoson uborkához készülnek a karók

A feladatokat jelenleg 121 fő közmunkás végzi, hozzáállásukat, munkamoráljukat dicséri a polgármester.

Mintegy 13 millió forint értékben sikerült traktort és talajművelő eszközöket beszerezniük, ami jelentősen könnyíti és gyorsítja a munkát.

Fotó: Lokál
Képalá: A fóliasátorban palántákat öntöznek

Községfejlesztési tervükben a hivatal, az orvosi rendelő és az óvoda energetikai beruházása szerepel, ezekre pályáztak. A község egyik foglalkoztatójához, a vágóponthoz szilárd burkolatú utat akarnak építeni, és önerőből, pontosabban a képviselők tiszteletdíjából elkezdik a térfigyelő rendszer felszerelését is. Ezzel tovább javul a közbiztonság az egyre élhetőbb községben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.