EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Szombathely

Ugrókötéllel Amerikáig

Gyorsasági és szabadon választott gyakorlatokat is be kell mutatnia nyáron az Amerikai Egyesült Államokban rendezendő világkupán a Szombathelyi Kötélugró Klub legjobbjainak.

A kötélugrás nem más, mint akrobatika, ügyesség, állóképesség, játékosság és látványos koreográfiák egyvelege. A gyerekek klasszikus játékából, az ugrókötelezésből nőtte ki magát, ma már számos sportágban használják az állóképesség, a gyorserő fejlesztésére, de óriási mértékben javítja a koordinációs képességet és a ritmusérzéket is. A versenyszerű ugrókötelezésben több mérhető versenyszám, időre végrehajtott gyorsasági és szabadon választott gyakorlatok is szerepelnek, utóbbiakat nehézség és kreativitás szerint értékelik.


Sok mindenre kell egyszerre összpontosítania egy ugrókötelesnek Fotó: CSG

A kötélugróklub Szombathelyen 1995-ben még nem is létezett, de hárman, Görcsi Tünde, Bánhegyi Adrienn és Bánhegyi Kata a magyar csapattal már Seattle-be utazhattak a kötélugró-világbajnokságra. Rá egy évre megalakult a Szombathelyi Kötélugró Klub, majd 1997-ben a csapat hét tagja és két vezetője az ausztráliai Sydneyben rendezett világbajnokságon szerepelt.

A csapat legnagyobb sikere, amikor 2002-ben, Belgiumban felnőtt-világbajnokságot nyert a Bánhegyi Adrienn, Bánhegyi Kata, Tóth Alexandra, Nyárádi Zsanett alkotta csapat. 2003 nyarán világrekordot állított fel a klub, amelynek tagjai 56 órán keresztül ugróköteleztek Szombathelyen. Bánhegyi Adrienn 330-as tripla világcsúcsa 2007-től 2015-ig volt rekord. Kétköteles gyorsasági futásban szintén évekig tartotta a világcsúcsot (421) a Horváth Bianka, Tóth Alexandra, Nagy Lilla, Bánhegyi Adrienn alkotta kvartett a 2×1 perces futásban. 2004-ben Bánhegyi Kata szerződött a montreali székhelyű Cirque du Soleil társulathoz, később ugyanitt kapott lehetőséget Bánhegyi Adrienn is, azóta is mindketten különböző show-műsorok ünnepelt sztárjai. Az újabb generáció tagjaiként 2015-ben Párizsban két csapat vett részt a világkupán, ahol Simon Tira a 14 éves korosztályban első helyezést ért el, de csapatban is többször állhattak szombathelyi versenyzők a dobogóra.


A Falco hazai mérkőzésein is rendszeresen fellépnek a Kötélugró Klub Szombathely tagjai Fotó: CSG

A közelmúltban Szombathely Megyei Jogú Város Értéktárába is bekerült a Bánhegyi Attila által megálmodott és vezetett sportklub, amelynek a város minden iskolájából vannak tagjai az 5 évestől egészen a 24 éves korúig, és a világ minden részén (Ausztrália, USA, Ázsia, Európa több országa) jártak már a legjobbjai.

Tavaly a karnevál idején a Szombathelyi Kötélugró Klub 20 órás folyamatos ugrókötelező-rekorddal ünnepelte 20 éves születésnapját. A végén a jobblábas lépésszámláló 135 640-et mutatott.

A versenyek mellett rendszeresek a bemutatók is. Szombathely német testvérvárosában, Kaufbeurenben állandó és elismert vendégek a kötélugrók, valamint a Falco és a Körmend hazai kosárlabda-mérkőzésein is rendszeresen szerepelnek.

Bánhegyi Attila, a Szombathelyi Kötélugró Klub elnöke és felesége, Füle Magdolna vezetőedző érdeklődésünkre elmondta, hogy a klub legjobbjai nyáron az Amerikai Egyesült Államokba utaznak, ahol június 29. és július 9. között a kötélugró-világkupán szerepelnek. Az orlandói versenyen a minél fényesebb érmekért és a kiváló helyezésekért küzdenek majd a legjobbak, az utánpótlás tagjai pedig augusztusban Szombathelyen edzőtáborozhatnak.

Az örömök és a sikerek mellett gondokkal is küzdenek a kötélugrók. A klub kisbusza felújításra szorul, ehhez szeretnének támogatást kapni. Azért lenne fontos a jármű korszerűsítése, mert ezzel járják a gyerekek az országot és Európát. Az 50-60 állandó taggal rendelkező klub az Aranyhíd iskola tornatermében tartja edzéseit, ahol ráférne a parkettára a felújítás. A különböző korosztályok heti öt alkalommal Füle Magdolna vezetőedző irányítása mellett edzenek, a tornaedzéseket Varga Kató tartja, az akrobatikus elemeket is ő tanítja be.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.