EUR: 322,22 Ft
CHF: 285,10 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szombathely

Új térburkolat, díszkivilágítás, szökőkút

Gőzerővel zajlanak a Berzsenyi tér és környékének felújítási munkálatai: már teljesen elbontották a Széchenyi utca burkolatát, több helyen új vízvezetékeket fektettek le, és folyamatban van a közvilágítási kábelek beszerzése is.

A cél, hogy a terület forgalomtól mentes, zöldfelületté váljon. A megszűnt parkolók helyett a közelben újakat alakítanak ki.


Munkagépek vették birtokba a Berzsenyi teret Fotó:CSG

Teljes felületében – faltól falig – megújul a Berzsenyi tér, a Szily János utca, a Széchenyi utca és a Hollán Ernő utcának a Kiskar utcai csomópontig tartó része. A Fő téren átépítik a Széchenyi utca keleti végén lévő emelt szintű gyalogátkelőt, valamint újraaszfaltozzák a Kiskar és a Petőfi Sándor utcai csatlakozó járdákat. A beruházás része a burkolat alatti távközlési hálózatok kiváltása, illetve védelembe helyezése is. A téren új, a Fő térivel megegyező utcabútorok kapnak helyet, továbbá új szökőkutak is épülnek.

– Itt vannak a város legpatinásabb épületei. A felújítás után ez lehet a megérkezés tere, folytatása a Fő téri gyalogos övezetnek, amit a pihenni vágyók vehetnek birtokba – hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester a beruházást beharangozó sajtótájékoztatón.


Ilyen lesz a tér tervek szerint Fotó: szombathely.hu

A rendezvények elektromosenergia-ellátása érdekében a Berzsenyi téren négy energiaoszlopot állítanak fel. A közvilágítás is megújul: a jelenlegi lámpaerdő helyett kevesebb, de magasabb fénypontmagasságú lámpa lesz a téren. Díszkivilágítást kap a bíróság, a Püspöki Palota, a Megyeháza épülete, valamint a Szily János- és a Berzsenyi Dániel-szobor.

A tér és környékének átépítése következtében parkolóhelyek szűnnek meg, de helyettük újak épülnek: a Kőszegi utcában lévő tömbbelsőben, a NAV épülete mögötti parkoló meghosszabbításával még a nyáron közel félszáz új parkolóhelyet alakítanak ki.

Várhatóan év végéig tartanak a munkálatok Fotó:CSG

A beruházás a Szent Márton Program keretében, több mint egymilliárd forintból valósul meg. A munkálatok várhatóan év végéig tartanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.