2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Székesfehérvár

Új vonalak, több autóbuszjárat

Harminc új távolsági autóbuszt állított forgalomba a Fejér és Komárom-Esztergom megye buszos tömegközlekedését végző Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK). Székesfehérváron jelentős járatbővítés kezdődik.

A tömegközlekedési társaság igazgatója, Németh Tamás az MTI-nek elmondta, e buszok nagyobb része Székesfehérvár és Fejér megye útjait rója majd, és a vállalat terveiben idén további 69 busz beszerzése szerepel. Tari István, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatója hangsúlyozta: a kormány számára kiemelten fontos, hogy a 2020-as piacnyitásra az állami busztársaságok jó állapotú járművekkel rendelkezzenek, és ehhez legyen költségvetési fedezet. A most átadott 30 buszból tíz jármű alacsony padlójú, a középső ajtónál kihajtható rámpával. Több ütemben, minden városrészt érintő menetrendi változtatásokról is tárgyal hamarosan Székesfehérvár közgyűlése is. A járatbővítés összességében évi 323 ezer kilométernyi pluszteljesítményt jelent, ami 180 millió forint többletforrást igényel, melyet Székesfehérvár önkormányzata finanszíroz. A hálózatbővítéssel éves szinten összesen 3 millió 712 835 kilométert teljesítenek a helyi járatos autóbuszok.


Ilyen buszok állnak majd forgalomba Székesfehérváron Fotó: Kravtex-Kühne

A helyi menetrend bővítése során a legfontosabb szempont annak a régi lakossági kérésnek a teljesítése volt, hogy minden városrészből átszállás nélkül el lehessen jutni a kórházig, illetve a vasútállomásra. – A folyamatosan visszaeső állami normatíva már 50 millió forint környékén van, ennek tízszeresét költi Székesfehérvár önkormányzata a helyi közösségi közlekedésre – tájékoztatott Cser-Palkovics András polgármester.

2020-ban, a vasútállomás mellett épülő Intermodális Központ átadásával jelentősen átalakul majd a rendszer a helyközi járatok átalakításával és az ehhez igazodó helyi járatokkal, a mostani új szabályozás már az átmeneti időszakra készül. Új vonalak is lesznek, de fontos változás, hogy a javaslat szerint a 11A, 12A, 14, 22, 24, 36 vonalak szabadnap délelőttönként összesen 96 új járatot kapnának.


Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.