2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Külföld

Újabb amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Észak-Koreában

Újabb amerikai állampolgárt vett őrizetbe a phenjani rezsim a múlt héten: a Kim családnevű egykori professzor a harmadik amerikai állampolgár, aki jelenleg rács mögött van Észak-Koreában – mondták el névtelenül nyilatkozó források vasárnap.

A kínai Jenpien Tudományos és Műszaki Egyetem volt oktatóját állítólag pénteken fogták el az észak-koreai hatóságok a phenjani nemzetközi repülőtéren. Az ötvenes éveiben járó férfi segélyprogramok ügyében tárgyalt az utóbbi egy hónapban Észak-Koreában, és éppen távozni készült az országból. A hatóságok nem közölték, miért vették őrizetbe.


A dél-koreai titkosszolgálat egyelőre nem értesült a férfi letartóztatásáról.

Nem ő volt az első amerikai állampolgár, akit az elmúlt években őrizetbe vettek. Otto Warmbier egyetemi hallgatót 2016. január 2-án tartóztatták le szintén a reptéren, miután ellopott egy propagandaplakátot a phenjani hotelből, ahol turistaként megszállt. Warmbiert államellenes bűncselekmény elkövetése miatt tizenöt év kényszermunkára ítélték.

Kim Dong Csul koreai-amerikai üzletembert 2015 októberében fogták el, és államellenes felforgatásért, illetve kémkedésért tíz évi kényszermunkára ítélték. Kim 1953-ban született Szöulban, 1972-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, és 1987-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.

2009 óta több mint 10 amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Észak-Koreában államellenes és egyéb bűncselekmények miatt. Megfigyelők szerint Phenjan a börtönbe vetett emberek által próbálja javítani alkupozícióját Washingtonnal szemben.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között, amely a nemzetközi szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját. Washington a Phenjanból érkező fenyegetésekre válaszul hadihajórajt vezényelt a térségbe.

Kapcsolódó Cikkek