EUR: 322,42 Ft
CHF: 285,68 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

Újabb halottja van a stockholmi gázolásnak

Belehalt sérüléseibe az április eleji stockholmi gázolásos merénylet egyik sebesültje, egy 60 év körüli asszony, így ötre emelkedett az április eleji terrortámadás halottainak száma – közölte pénteken a stockholmi rendőrség.

A tájékoztatás szerint a nőt egy dél-svédországi kórházban ápolták, és péntek reggel halt bele sérüléseibe. Nevét nem hozták nyilvánosságra.


Április 7-én egy merénylő lopott teherautóval mintegy fél kilométert tett meg Stockholm belvárosának egyik sétálóutcájában, embereket gázolva el, majd belerohant egy üzletbe. A támadásnak öt halottja és 14 sebesültje van.

A fő gyanúsítottat, a 39 éves Rakhmat Akilov üzbég állampolgárt elfogták, beismerő vallomást tett, de a svéd hatóságok mindeddig nem hozták nyilvánosságra indítékait, és semmilyen szélsőséges csoport sem jelentkezett a merénylet megbízójaként.

Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter azonban a minap megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy a férfi kapcsolatban állt az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. Azután csatlakozott hozzájuk, hogy 2014-ben távozott Üzbegisztánból, és Svédországban telepedett le. Arra agitálta honfitársait, hogy utazzanak Szíriába, és csatlakozzanak a szélsőségesekhez. Kamilov szerint az üzbég hatóságok még a stockholmi merénylet előtt értesítettek egy nyugati partnerországot Akilov bűncselekményeiről, hogy erről a svédek is tudomást szerezzenek.

Kapcsolódó Cikkek