2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Újabb sikertelen rakétakísérlet Észak-Koreában

Észak-Korea szombaton hajnalban újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely azonban minden jel szerint pár perces repülés után, 71 kilométer magasan felrobbant – adta hírül a dél-koreai hadsereg.

A rakéta – amerikai értékelés szerint – valószínűleg közép-hatótávolságú, KN-17 típusú volt. Startja a kommunista ország nyugati részén történt, helyi idő szerint hajnali fél hatkor. A rakéta nem hagyta el Észak-Korea területét.


A dél-koreai hadvezetés nyilatkozatban tudatta, hogy további információkat elemez a rakétakísérletről.

Jelenleg a kapcsolatok különösen feszültek Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén reálisnak mondta a veszélyt, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Dél-Korea vagy Japán ellen, és ezért “cselekedni kell, mielőtt megteszi.”

Japán a szombati észak-koreai rakétafellövésről kormányszóvivőn keresztül közölte, hogy képtelen elfogadni a kommunista ország sorozatos provokációit.

Donald Trump amerikai elnök egyelőre csak Twitter-üzenetben reagált. Mint írta: Észak-Korea nem tartotta tiszteletben Kína és nagyra becsült elnökének kívánságait, amikor ma – bár sikertelenül – rakétát bocsátott fel.”

Amiért Trump Kínát említette, annak oka az, hogy Washington már többször kérte Pekinget, zabolázza meg Észak-Koreát. A kérésnek Kína – például észak-koreai szénimportja csökkentésével – megpróbál eleget tenni. Trump egy pénteken megjelent interjúban dicsérte is Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki álláspontja szerint megpróbálja féken tartani Észak-Koreát. “Nagyon kitartóan próbálkozik, nem akar zűrzavart és vért látni, jó ember” – fogalmazott a kínai elnökről, akivel áprilisban a floridai Mar-a-Lagóban tárgyalt.

Kapcsolódó Cikkek