EUR: 323,55 Ft
CHF: 277,67 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Külföld

Újra lecsapott az Iszlám Állam! Dzsihadisták támadtak rendőrökre

Legalább 26 ember, köztük 14 rendőr meghalt, és több mint negyvenen megsebesültek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet támadásában szerdára virradóra az észak-iraki Tikrít városában – közölték biztonsági és kórházi források.

Háled Mahmúd rendőr ezredes elmondta, hogy a szélsőségesek rendőrruhába öltözve, rendőrautókkal érkeztek a Bagdadtól 175 kilométerre északra fekvő városba. Tízen voltak, köztük két öngyilkos merénylő.


A támadók egy rendőrőrsöt és egy rendőr ezredes házát támadták meg. Az ezredes négy családtagjával együtt életét vesztette a merényletben.

Két öngyilkos merénylő felrobbantotta robbanóanyaggal megpakolt mellényét, amikor a rendőrök körülvették, három másik támadó pedig a biztonságiakkal vívott tűzharcban halt meg. Háled Mahmúd szerint öt további támadó feltehetően elrejtőzött a városban, ezért a hatóságok éjszakai kijárási tilalmat hirdettek ki. A reggeli órákban is fegyverropogást lehetett hallani Tikrítben.

Az Iszlám Állam fegyveresei három évvel ezelőtt elfoglalták Irak területének mintegy harmadát, megszállták a zömében szunnita arabok lakta városok többségét Bagdadtól északra és nyugatra, köztük Tikrítet is. Az iraki erők az Irán által támogatott síita milíciák segítségével két évvel ezelőtt kisöpörték őket Tikrítből, Szaddám Huszein néhai diktátor szülővárosából. Javában zajlik a dzsihadista szervezet utolsó nagy fellegvárának, Moszulnak a felszabadítása is. A keleti városrészből már teljesen kiszorították őket, a nyugatiban viszont még néhány kerület a kezükön van.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.

 • Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Egy eddig ismeretlen mérgeskígyó-fajt fedeztek fel a kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ám a felfedezést beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt a hüllő talán már most a kihalás szélén áll.