EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Újra lecsapott az Iszlám Állam! Dzsihadisták támadtak rendőrökre

Legalább 26 ember, köztük 14 rendőr meghalt, és több mint negyvenen megsebesültek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet támadásában szerdára virradóra az észak-iraki Tikrít városában – közölték biztonsági és kórházi források.

Háled Mahmúd rendőr ezredes elmondta, hogy a szélsőségesek rendőrruhába öltözve, rendőrautókkal érkeztek a Bagdadtól 175 kilométerre északra fekvő városba. Tízen voltak, köztük két öngyilkos merénylő.


A támadók egy rendőrőrsöt és egy rendőr ezredes házát támadták meg. Az ezredes négy családtagjával együtt életét vesztette a merényletben.

Két öngyilkos merénylő felrobbantotta robbanóanyaggal megpakolt mellényét, amikor a rendőrök körülvették, három másik támadó pedig a biztonságiakkal vívott tűzharcban halt meg. Háled Mahmúd szerint öt további támadó feltehetően elrejtőzött a városban, ezért a hatóságok éjszakai kijárási tilalmat hirdettek ki. A reggeli órákban is fegyverropogást lehetett hallani Tikrítben.

Az Iszlám Állam fegyveresei három évvel ezelőtt elfoglalták Irak területének mintegy harmadát, megszállták a zömében szunnita arabok lakta városok többségét Bagdadtól északra és nyugatra, köztük Tikrítet is. Az iraki erők az Irán által támogatott síita milíciák segítségével két évvel ezelőtt kisöpörték őket Tikrítből, Szaddám Huszein néhai diktátor szülővárosából. Javában zajlik a dzsihadista szervezet utolsó nagy fellegvárának, Moszulnak a felszabadítása is. A keleti városrészből már teljesen kiszorították őket, a nyugatiban viszont még néhány kerület a kezükön van.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek