EUR: 323,65 Ft
CHF: 287,17 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Szombathely

Ünnepi gondolatok

Fotó: CSG

Minden nemzedéknek szüksége van a megújulásra, a húsvéti hitből fakadó életszemléletre – mondta a Lokál Extrának Jakab Bálint szombathelyi református lelkész.

A húsvét a kereszténység és az európai kultúra legnagyobb ünnepe, a kereszténység legitimációja. A jövendölések beteljesüléseként Jézus Krisztusban, az Isten fiában eljött a Megváltó, hogy az embereket megváltsa a bűneiktől, felszabadítsa a gonosznak a zsoldja, kötelezettsége alól, vagyis Jézus Krisztus azért jött, hogy visszaadja az embernek azt a szabadságot, amit Isten a teremtésben adott neki – fogalmazott Jakab Bálint.


Emlékeztetett: az első századokban nem a földi Jézushoz köthető ünnepek voltak jelentősek, hanem Jézus Krisztus feltámadása határozta meg a keresztények reménységét, Isten-várását, mindennapi életét.  Ők úgy éltek, hogy bármikor jön vissza Jézus Krisztus, a keresztény embert szépen, rendben találja. – Hatalmas felszabadító erő a hívő ember számára az a tudat, hogy ha valaki tőlünk eltávozik, akkor az Jézus Krisztus által új életet kap, és majd egyszer találkozunk. Ez egyben a húsvét központi üzenete is – fűzte hozzá.

Nagypénteken Isten fia ártatlanul meghalt a bűnökért, húsvétkor pedig feltámadt. Ezzel legyőzte az élet ellenségét, a halált. A harmadik nap tehát az ünnep napja. A húsvét Isten újszövetségi népének a szombatja, vagyis a nyugalom napja. Ezért ezt a napot – vasárnapot – az Istennek elkülönítve kellene élnie az embernek. Az a szép, hogy általában húsvétkor még azok is így tesznek, akik egyébként máskor nem ünnepelnek – magyarázta a lelkész.


Fotó: CSG

Hozzátette: nem véletlen, hogy tavasszal van húsvét, amikor az új életek születnek, amikor a lelkek kinyílnak. A természetben is ott van az újnak a lehetősége, benne van a feltámadás. Minden nemzedéknek szüksége van erre a megújulásra, a húsvéti hitből fakadó életszemléletre. Fontos lenne, hogy ne veszítsük el a reménységünket az új élet felől, hogy bármi történik itt nálunk Európában, a nekünk ajándékozott krisztusi élettel van megmaradási lehetőségünk, van lehetőségünk arra, hogy megújítsuk az életünket.

Fotó: CSG

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.