EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Sopron

Vadászat a múzeumban

A jó idő beköszöntével a természetet kedvelők körében népszerű célpont lehet a Károly-kilátó és a tavaly átadott Kőhalmy Vadászati Múzeum. A Lokál Extra bepillantott a parkerdő különleges centrumába.

Az intenzív parkerdő kirándulóhelyei közül a legismertebb és leglátogatottabb a város második jelképévé vált Károly-kilátó és környéke. A Kőhalmy Vadászati Múzeum megépítésével egy olyan komplexum áll a látogatók rendelkezésére, amely szépségével, természeti és kulturális értékeivel, kínálatával az országban is egyedülálló centruma a parkerdőnek.


Különleges darabokkal töltötték fel a vadászmúzeumot
Fotó: Juhász Márton

– Több éve a terveink között szerepelt a kilátó melletti, meglehetősen leromlott állapotú, magántulajdonban lévő büfé megvásárlása. 2015-ben döntött a tulajdonos, így sikerült megszereznünk az ingatlant. A terület látogatottsága miatt határoztunk úgy, hogy nem csupán egy erdei büfét, hanem egy interaktív múzeumot és egy oktatótermet is kialakítunk a felújított épületben – mesélte Bánáti László, a TAEG Zrt. munkatársa. – A Károly-kilátó melletti vadászati múzeum dr. Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus, a Soproni Egyetem egyetemi tanára, a Vadgazdálkodási Intézet első igazgatója nevét viseli. Az épület földszintjén található erdei büfé mellett elsősorban a gyerekeket célzó interaktív tárlatot láthatnak a parkerdő állat- és növényvilágáról. A felső emelet a vadászaté: itt látogatható a Kőhalmy-hagyaték. A kiállítás összeállításánál arra törekedtünk, hogy ne csak szakmai, hanem személyes is legyen. Ezt a célt erősítik a professzor úr tárgyai, bútorai is, amelyeket a családtól kaptunk.
Az épületben látható még a vadászati és vadgazdálkodási tárlat képekkel, fotókkal, preparátumokkal, ahol számítógépek, kijelzők is segítik a tájékozódást. A pinceszinten egy ötven négyzetméteres vetítőtermet alakítottak ki, itt az előadások, filmek megtekintése mellett a falakon különböző technikákkal elkészített plakátok mutatják be a Soproni Parkerdőt.

Gyermekek számára rendkívül érdekes lehet
Fotó: Juhász Márton

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül népszerű a múzeum. Már ilyen rövid idő alatt is vannak rendszeresen visszatérő vendégeink. Sokak szerint hiánypótló, szükséges és időszerű volt a fejlesztés – tette hozzá a kommunikációs igazgató.
A sok interaktív játék és ismeretterjesztő eszköz beépítésével elsősorban a gyerekeknek és családoknak szerettek volna kedveskedni. Az erdőgazdaság ugyanis arra törekszik, hogy a fiatalok természetre nevelésében az eddigieknél még nagyobb szerepet vállaljon és megteremtse annak feltételeit, hogy bekapcsolódhasson az országosan méltán népszerű erdeiiskola-programba. Ennek egyik bázisa a vadászati múzeum.


Komoly bázis lehet a vadászmúzeum
Fotó: Juhász Márton

Az idei programok elsősorban a gyerekeknek szólnak. A múzeum oktatóterme lehetőséget ad a vetített előadásokra, amelyek segítségével bemutatják a terület élővilágát, kreatív foglalkozásokkal színesítve. Tartanak nyomkereső túrát, vadászkutyás, madárvédelmi programot, erdőgazdálkodással kapcsolatos bemutatót is.

 

A vendégkönyv beírásai alátámasztják a múzeum szükségességét:
„Csodálatos kis pihenő ennek a gyönyörű erdőnek a mélyén. Egy éve a romos épületet látva csak remény volt, hogy bárcsak ilyen pihenő lenne itt. És igen, a képzeletet túlszárnyaló házikó, kiállítás lett. Köszönöm az élményt! A kiállítás nagyon tetszik, még közelebb hozza az erdőt, melyen átsétálva jutottunk ide és jövünk máskor is!”

Szép látványt nyújt a múzeum
Fotó: Juhász Márton

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.