EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,53 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Varga Mihály: Négy százalék feletti lesz a gazdasági növekedés

Az ipar fenntarthatóságáról és az innovációról tartott konferenciát a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai a következő években is kedvezőek, 2018-ban 4,3 százalékos lehet a növekedés üteme az erre az évre várt 4,1 százalék után. 

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. Fenntarthatóság és innováció címen rendezett konferenciát csütörtök délelőtt. Márton Péter vezérigazgató nyitóbeszédében kiemelte, hogy a konferenciasorozat arra ad lehetőséget, hogy az egyes gazdasági szektorok képviselői összegyűljenek és megvitassák azokat a kérdéseket, amelyek később egy gazdaságfejlesztési stratégiává válhatnak.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az esemény olyan témákat kapcsol össze, amelyek nem választhatók el egymástól.

– A magyar gazdaság növekedése már négy éve tart – mondta. – A kormány kitartóan dolgozik azon, hogy ez így is maradjon. 2010-hez képest 200 ezerrel többen dolgoznak, több embernek van jövedelme. A magyar gazdaság növekedési kilátásai a következő években is kedvezőek, 2018-ban 4,3 százalékos lehet a növekedés üteme az idei évre várt 4,1 százalék után. Hozzátette, hogy a növekedés fenntarthatósága érdekében nem lehet és nem is szabad megkerülni a közép- és kisvállalkozókat.


Varga Mihály miniszter /Fotó: Keresztesi Balázs

Varga Mihály kiemelte: az innováció és a fenntartható gazdasági fejlődés összetartozó és egymást erősítő fogalmak, a digitális gazdaság fejlesztése elengedhetetlen az ország versenyképessége erősítésének, javításának folyamatában. Elmondta, hogy a foglalkoztatottság területén nagyobb hangsúlyt kell helyezni a szakképzésre. A miniszter szerint a digitalizáció miatt 350–400 ezer munkahely szűnhet meg a következő években, amire fel kell készíteni a fiatalokat.

Kara Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint át kell venni a németországi modellt, vagyis a fiataloknak előbb munkahelyet kell választaniuk, majd utána az ennek megfelelő képzést.

– A kulcskérdés az, hogy mikor és hogyan tudunk megfelelő lépéseket tenni a megfelelő informatikusok képzése irányába – fogalmazott.

Bertalan Zsolt, az MVM Csoporthoz tartozó Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója az úgynevezett startupok fontosságáról beszélt.


– Az energetikai iparág folyamatosan szembesül különböző kihívásokkal, legyen az technikai vagy piaci. Ez arra ösztönöz minket, hogy új megoldásokat, új modelleket találjunk ki – mondta. Kiemelte, hogy szerinte az innováció azt jelenti, hogy kell találni egy jó ötletet, amelyet sikerül eladni valakinek. Az energetikai iparban az egyik legnagyobb kihívás, hogy az elektromos áramot költséghatékonyan és hosszú távon próbálják tárolni.

– A Power 2 Gas Start-Up az MVM energetikához kapcsolódó területén keresi a megoldásokat. Több technika van a megfelelő tárolás kivitelezésére, azonban ezek még egyelőre gyerekcipőben járnak. Feladatunk, hogy a megújuló villamos energiát hosszú távon tudjuk tárolni – mondta.

Kapcsolódó Cikkek