2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Verekedés és eltűnés után voksolnak

Időközi önkormányzati választásokat tartanak vasárnap Józsefvárosban és Zuglóban is. Az ok: a VIII. kerületben Balogh István Szilveszter (Fidesz–KDNP) januárban lemondott képviselői mandátumáról, míg a XIV. kerületben már több mint egy éve nyoma veszett az MSZP képviselőjének, Sápi Attilának.

A Józsefvárosi Magdolna-negyedben (6. számú egyéni választókerület) a Fidesz színeiben induló Sántha Péterné több mint húsz éven át pedagógusként dolgozott, majd néhány évig a versenyszférában látott el ügyvezetői feladatokat, jellemzően kulturális területen. 2010 és 2014 között egyéni önkormányzati képviselő volt Józsefvárosban, hat éve pedig a kerület alpolgármestereként szociális, oktatási, ifjúsági, közművelődési, kulturális, turisztikai és sporttevékenységgel kapcsolatos feladatokat lát el. Férjezett, három felnőtt gyermek édesanyja.


Sántha Péterné (balra) 663 ajánlást gyűjtött – a legutóbbi választásokon ennél kevesebb szavazat is elég volt a győzelemhez a Magdolna negyedben

A másik két jelölttel kapcsolatban a Lokál már többször írt, ugyanis az MSZP támogatásával, de függetlenként induló Dopeman csapata és a liberálisok független jelöltjeként induló Bolba Márta egyik aktivistája korábban rugdosódásba torkolló csetepatéba keveredett. Az Echo TV-nek megszólalt az a nő, akit elmondása szerint Erőss Gábor „rózsadombi kurvának” nevezett, ám ezt Bolba aktivistája tagadta. Erőss egyébként a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselője. Az erőszakba torkolló márciusi vitának a rendőrség kiszállása vetett véget.

Dr. Somodi Zoltánban (balra) a fiatalok is bíznak Zuglóban

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere korábban a PestiSrácoknak adott interjújában a Magdolna-negyedben magukat megmérettetők közül a liberálisok független jelöltjéről, Bolba Mártáról úgy vélekedett: ő egy báb, akit olyanok mozgatnak, akiket egyszer már elzavartak a választók. A szintén független, ám az MSZP támogatását is élvező rapperről, Dopemanről pedig azt mondta: rá lehet bízni a választókra, hogy megbíznak-e egy olyan emberben, aki a fiataloknak propagálja a bűnözést.


Józsefváros mellett Zuglóban, a 3. számú egyéni választókerületben is voksolnak a hétvégén. Az már február elején eldőlt, hogy az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Összefogás Zuglóért Egyesület Bitskey Bence személyében közös jelöltet indít Zuglóban. A fiatalember jelenleg a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette önkormányzat egyik cégénél civil kapcsolatokkal és rendezvényszervezéssel foglalkozik.

Vele szemben a gyermekorvosként dolgozó dr. Somodi Zoltán lesz a Fidesz–KDNP jelöltje. A doktor 37 éve folytat gyógyító tevékenységet, ennek során több kórházban is dolgozott. 2006-tól gyermekháziorvosként dolgozik Zuglóban, a Tábornok utcai rendelőben, így több mint tíz év alatt jól megismerte a környéket és közvetlen kapcsolatban áll az ott élőkkel. Választási ígéreteiben többek között térfigyelő kamerák telepítése, a vasútvonal mellett zajvédőfal felszerelése, valamint a gyermekegészségügyi ellátás fejlesztése is szerepel.

A választás tétje egyébként óriási, hiszen a Fidesz megszerezheti a többséget a testületben, ha Somodi Zoltán lesz a befutó.

Zűrös ügyek, 100 milliós tartozás

Tavaly január 5-én tűnt el a 43 éves Sápi Attila. Az MSZP-s politikust utoljára lakhelyén, Újpalotán látták: lakásából a boltba indult, még az iratait sem vitte magával. Szemtanúk szerint igencsak zavartnak tűnt. Később nemcsak az derült ki, hogy egyik cégének 100 milliós tartozása van, de állítólag sérülések is borították az MSZP-s önkormányzati képviselő testét, mielőtt eltűnt.

Korábban lapunk arról írt: vannak, akik szerint a képviselő Szerbiában bujkál, mások viszont azt mondják, krimibe illő ügyei miatt már régen nincs az élők sorában. Bennfentes informátoraink tudni vélik, hogy a hatóságok Tóth Csabát, a zuglói szocialisták első emberét is kihallgatták, miután Sápinak nyoma veszett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek