EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb Debrecen

Versenyhelyzetet, de egyenlő feltételekkel!

A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem. A jelentkezési adatok kapcsán Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény felsőoktatási piacon való kiváló szereplését értékelte, és kiemelte, hogy az intézmények versenyében mindenkor elsősorban az egyenlő esélyeket kell szem előtt tartani.

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézménybe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak – jelentette be sajtótájékoztatón Palkovics László. Az oktatási államtitkár kiemelte: a legtöbben az ELTE-re jelentkeztek, majd a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem következett.


Örömteli hír: a Debreceni Egyetem ebben az évben is a legjobb három között szerepel, és a vidéki intézmények között az első helyen áll. Mindezt úgy, hogy rendkívül éles versenyhelyzetben kell helytállni, az országon belül és a nemzetközi mezőnyben is. Nagyon fontos, hogy ebben a versenyben minden szereplő egyenlő feltételekkel induljon – emelte ki értékelésében Bartha Elek.

Töretlen népszerűség

A 2017. március 31-én publikált adatok szerint a Debreceni Egyetemet 15 223-an jelölték meg, közülük 8615-en az első helyen. Ezzel a tavalyival szinte azonos adattal – az országos csökkenő tendenciával szemben – a debreceni universitas népszerűsége töretlen.

– Sok munkába, erőfeszítésbe kerül, hogy az intézmény folyamatosan megfeleljen a törvényi előírásoknak, a képzésekkel szemben támasztott követelményeknek. Az új szakok akkreditációja kapcsán sokszor évekig tartó előkészítő munkára van szükség, hogy az intézmény eleget tudjon tenni minden jogszabályi előírásnak. Éppen ezért is fontos, hogy a magyar egyetemek itthon ne kerüljenek versenyhátrányba. A Debreceni Egyetemnek több külföldi, kihelyezett képzése is van – például Nagyváradon, Kolozsváron, Beregszászban, s az ott folyó oktatásnak is igazodnia kell az adott ország képzéseihez. Ráadásul a debreceni diplomát nemcsak az Európai Unióban, hanem a tengerentúlon, például az Amerikai Egyesült Államokban is elfogadják. Utóbbihoz az intézménynek kétévente meg kell újítani az akkreditációját. Emellett a külföldi hallgatók egy részének, például az izraeli és japán hallgatóknak minősítő vizsgát kell tenniük, ha saját országukban kívánják használni a diplomájukat – tájékoztatott Bartha Elek. Hozzátette: a Debreceni Egyetem és a University of Debrecen ugyanazt jelenti és ugyanazt kínálja, éppen ezért fogadta meglepetéssel, amikor a napokban kiderült: a magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetem és az amerikai Central European University nem egy jogi személy.


Az oktatási rektorhelyettes szerint olyan szabályozásra van szükség, amellyel nem kerülnek versenyhátrányba A Debreceni Egyetem amellett, hogy jó kapcsolatban van a Közép-európai Egyetemmel, azt tartaná korrektnek, ha az intézmények egyenlő feltételekkel jelenhetnének meg a piacon, a magyar egyetemek ugyanis a világ egyetemeivel is versenyeznek, nem csak egymással. Bartha Elek emlékeztetett: a Debreceni Egyetemnek van az országban a legtöbb angol nyelvű képzése, 52 szakra jelentkezhetnek a hallgatók.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.