EUR: 322,91 Ft
CHF: 275,68 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Békéscsaba

Veszettség ellen oltották a rókákat

Békés megyében idén április 1. és 6. között került sor a rókák soron következő veszettség elleni immunizálására. A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség, ezért nagyon fontos a preventív intézkedések rendszeres elvégzése. 

A kutya és macska közvetítette veszettség hazánkban ritkán fordul elő, azonban a róka és más vadon élő húsevők által terjesztett veszettség gyakorinak számít. A betegség megelőzésére a rókák és az ebek vakcinázásával, valamint a vadon élő állatokkal szembeni körültekintő viselkedéssel van lehetőség.


Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, amelyek veszettség elleni vakcinázását 1992 óta évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. Megyénkben 2017. április 1. és 6. között került sor a rókák veszettség elleni immunizálására, melynek során repülőgépből vakcinát tartalmazó csalétkeket szórtak ki a lakott területen kívül eső részekre. Az érintett területeken a kirándulókat az immunizációs kampányról piros plakátok is tájékoztatják, amelyek arra is figyelmeztetnek, hogy se ember, se kutya ne vegye fel az esetleg megtalált csalifalatokat. A csalétek kerek, barna, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumíniumbliszterben található a vakcina.

Fotó: MTI

 

Amennyiben a vakcina ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni; ha a vakcina kézre vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni bő szappanos vízzel.


A vakcinázott területen az állategészségügyi hatóság 21 napos ebzárlatot, illetve legeltetési tilalmat rendel el, mely intézkedéseknek az a célja, hogy a kijuttatott vakcinát tartalmazó csalétkeket ne a háziállatok vegyék fel, hanem a rókák. A betegség elleni küzdelem fontos részét képezi az ebek évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltása is. Fontos tudni, hogy ha imbolygó mozgású, sérült vagy „szelíd” rókát találunk, ne nyúljunk hozzá, hanem azonnal tájékoztassuk a legközelebbi vadásztársaságot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.