2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Békéscsaba

Veszettség ellen oltották a rókákat

Békés megyében idén április 1. és 6. között került sor a rókák soron következő veszettség elleni immunizálására. A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség, ezért nagyon fontos a preventív intézkedések rendszeres elvégzése. 

A kutya és macska közvetítette veszettség hazánkban ritkán fordul elő, azonban a róka és más vadon élő húsevők által terjesztett veszettség gyakorinak számít. A betegség megelőzésére a rókák és az ebek vakcinázásával, valamint a vadon élő állatokkal szembeni körültekintő viselkedéssel van lehetőség.


Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, amelyek veszettség elleni vakcinázását 1992 óta évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. Megyénkben 2017. április 1. és 6. között került sor a rókák veszettség elleni immunizálására, melynek során repülőgépből vakcinát tartalmazó csalétkeket szórtak ki a lakott területen kívül eső részekre. Az érintett területeken a kirándulókat az immunizációs kampányról piros plakátok is tájékoztatják, amelyek arra is figyelmeztetnek, hogy se ember, se kutya ne vegye fel az esetleg megtalált csalifalatokat. A csalétek kerek, barna, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumíniumbliszterben található a vakcina.

Fotó: MTI

 

Amennyiben a vakcina ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni; ha a vakcina kézre vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni bő szappanos vízzel.


A vakcinázott területen az állategészségügyi hatóság 21 napos ebzárlatot, illetve legeltetési tilalmat rendel el, mely intézkedéseknek az a célja, hogy a kijuttatott vakcinát tartalmazó csalétkeket ne a háziállatok vegyék fel, hanem a rókák. A betegség elleni küzdelem fontos részét képezi az ebek évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltása is. Fontos tudni, hogy ha imbolygó mozgású, sérült vagy „szelíd” rókát találunk, ne nyúljunk hozzá, hanem azonnal tájékoztassuk a legközelebbi vadásztársaságot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.