2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Életmód

Vigyázz, kész, napszemüveget fel! Hiánya nem fáj, de pusztít

Hamarosan nyitnak a strandok, ami a csokibarna bőrszín eléréséhez az első lépést jelentheti. Ilyenkor már a többség szorgosan kenegeti magát a napon, ám szemük fényvédelmére még mindig sokkal kevesebben gondolnak. Pedig a veszély óriási. De milyen is egy jó napszemüveg?

A Himaláján próbálkozó hegymászók alapfelszereltségének része egy jó napszemüveg. Vagy több is. A magas UV-sugárzás ugyanis hóvakságot idézhet elő, amely a látás végleges elvesztésével is járhat.


A friss hó a ráeső UV-sugárzás 80%-át, ezzel szemben a homokos part a 15%-át, a tenger habjai a 25%-át verik vissza. Az eszkimók régen görbe rénszarvas agancsból készítettek szemüveget, hogy védjék magukat a hóvakság ellen. A szemüveg a görbesége miatt pontosan illeszkedett a használója fejére, valamint volt benne egy barázda az orr számára. Az agancsba egy vékony rést vágtak, amelyen át lehetett még látni, azonban a bejutó UV sugarak mennyiségét jelentősen csökkentette. A szemüveget rénszarvas ín segítségével rögzítették a fejükön.

Napjainkban sokan divathóbortnak gondolják még mindig a napszemüveg viselését, pedig minden embernek szüksége lenne rá. A napsugárzás egy bizonyos része, az ibolyántúli sugárzás ugyanis nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatja. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.


Kutyának napszemüveg? Lehet, hogy ez már túlzás egy kicsit

Ahogyan kenyérből, vagy tejből is megannyi fajtával találkozunk ma már a boltokban, így napszemüvegekkel is Dunát lehet rekeszteni. De hogyan válasszunk olyat, ami nemcsak jól áll, hanem megfelelően véd is? A jó minőségű napszemüveg az arc vonalához simul, és tökéletes UV-szűrést biztosít. Legyen könnyű és kényelmes, ne nyomja sem az orrnyergünket, sem a halántékunkat. Legyen összhangban stílusunkkal, arcformánkkal, színvilágunkkal, megfeleljen az alkalomnak, és igény szerint az aktuális divatnak. Ha valaki nem biztos benne, hogy jó minőségű a napszemüvege, érdemes azt megnézetni. A Magyar Látszerész Szövetség évről évre országos UV teszt kampánnyal igyekszik felhívni az emberek figyelmét szemünk UV-védelmének fontosságára. Ennek köszönhetően minden tavasszal lehetőség nyílik a kampányban résztvevő optikusoknál ingyenesen bevizsgáltatni napszemüvegünk minőségét és UV szűrését.

Nagyon fontos tudni, hogy a nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Szemben a bőrünk leégésével, ami látható, ráadásul fájdalmas is. Talán ezért is védjük körültekintőbben, mint a szemünket.

Pedig a látószervünk talán még fontosabb, mint a bőrünk. Egyes források szerint a napszemüveg evolúcióját a kínaiak indították útjára, bár mai feltételezések szerint a színes, csiszolt üvegeket inkább csak a nekik tulajdonított mágikus erő miatt viselték, nem pedig szemük védelmére.

A napszemüveg használata csak akkor terjedt el, amikor az olvasáshoz használt szemüvegek végre elnyerték hordható formájukat. Az ugyanis, hogy a szemüveget a fülünk segítségével rögzítsük, csak a sokadik volt az ötletek sorában: korábban vastag bőrszíjjal próbálták a fejhez erősíteni, kalapra vagy más fejfedőre rögzítették. A mai, száras szemüveg csak a 18. században vált általánossá.

Az erős napsugárzás az egészséges szemnek is terhelést jelent

Az első, színezett lencséjű napszemüveg a 20. század elején készült. Ahhoz azonban, hogy elnyerhesse mai formáját, és hogy általános, sőt, divatos viseletté váljon, kellett egy kis “segítség”. Ez a segítség a hadsereg felől érkezett: a második világháborúban az Amerikai Légierő rendelt napvédő eszközöket a nagy magasságban repülő pilótái számára, akiknek a szeme igen erős UV-sugárzásnak volt kitéve. A napszemüveg így vált divattá, amit McArthur tábornok, a Csendes-óceáni erők főparancsnoka népszerűsített szerte a világon azzal, hogy állandóan napszemüvegben nyilatkozott a sajtónak.

Az idők során, elsősorban a legújabb korban speciális igényeknek megfelelően sokféle típusa alakult ki. Az általánosan használt napszemüvegen kívül léteznek dioptriás szemüvegek napszemüveg funkcióval, motoros napszemüvegek, futó- vagy kerékpáros napszemüvegek, melyek specialitása lehet a fejhez rögzítő pánt, és az áramvonalas forma, sőt van sí és repülős napszemüveg is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Magyarország területére előrejelzéseket ad ki az UV-B sugárzás erősségéről. Ennek értelmezése:

0,1 – 2,9 gyenge

3,0 – 4,9 mérsékelt

5,0 – 6,9 erős

7,0 – 7,9 nagyon erős

> 8,0 extrém

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.