EUR: 322,27 Ft
CHF: 285,80 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Extra

Világsztárok is fellépnek az idei Gourmet Fesztiválon

Mangalica és eper – alig várjuk, hogy az idei Gourmet Fesztiválon kiderüljön, hogy mit kezdenek a legnagyobb séfek ezzel a két alapanyaggal. A Michelin-csillagos magyar éttermek séfjei ma egy kis ízelítőt is mutattak a sajtónak az ételekből. Csodálatos, szinte már művészi kreációkat láttunk, amik istenifinomak!

Az eper és a mangalica lesz a két fő alapanyag az idei Gourmet Fesztiválon, amely az országhatárokon túllépve a legkiválóbb magyar éttermek mellett a régió legjobb vendéglátóhelyeinek fogásaival is megismerteti a látogatókat május 18. és 21. között a Millenáris parkban.Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője a programot bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fesztivál előzetesen regisztrált vendégei a külföldről érkező sztárséfek, például a világ legjobb női séfjének választott szlovén Ana Ros, a Lengyelország első Michelin-csillagát megszerző Wojciech Amaro, valamint Széll Tamás exkluzív vacsoramenüjét is megkóstolhatják.


A magyar séf és csapata a Bocuse d’Or szakácsversenyt megidéző menüvel készül a fesztiválra. A legjobb vidéki éttermek idén először közösen is készítenek egy ebédmenüt, emellett a külön regisztrálók a Hungarian Michelin all-star vacsorán is részt vehetnek, ahol a Michelin-csillagos magyar éttermek séfjei, Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Dabarigo (Costes Downtown) állítják össze a vacsorát. A több mint száz kiállítót felsorakoztató fesztivál a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, a régió kiemelkedő italait, cukrászdáinak és gourmet üzleteinek kínálatát is bemutatja. Idén első alkalommal a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat a legjobb kiállítóra és a legjobb ételre. A háromnapos rendezvényen számtalan kóstolón, bemutatón és workshopon vehetnek részt a látogatók. A Gourmet vendége lesz Anna Olson cukrász, a Food Network TV műsorok sztárja, számos bestseller szerzője, és bemutatót tart az ázsiai konyhájáról ismert pozsonyi Fouzoo étterem is.

A gyerekeket a játszótéren kívül babakonyha, kézműves foglalkozások és séf-suli is várja.  Stőhr Gréta (Great Bistro) vegán workshopján például kipróbálhatjuk, hogy milyen egy tiszta, gluténmentes tavaszi ebéd elkészítése friss, szezonális, organikus alapanyagokból. Nemes Nóra (Dacota), a Nosalty bloggere az égetett tésztával fog bennünket megismertetni és bodzás-epres minifánkot készít. Az ország legjobb pho leveséről híres Funky Pho az egyszerű ázsiai konyhába vezeti be a résztvevőket, és egy otthon is könnyen elkészíthető klasszikust mutat majd be. A zárónapon pedig Misi, a pék (Jacques Liszt) megtanítja a kovásszal készült friss kézműves kenyér otthoni elkészítésének fortélyait. Végül beállhatunk egy eper jam workshopra Havas Dórával, a TV Paprika séfjével, majd Szabadfi Szabolcstól (Panificio il Basilico, Holy Cow) megtanulhatunk igazi házi hamburgert készíteni.  A Gourmet utolsó napján a színpadon Rosenstein Tímea és a kanizsai dödölle nagykövete, Irma néni megismerteti velünk a dödölle eredeti receptjét. Till Attila és Vajda Józsi igazi kovásszal készült kenyeret sütnek, a Milánóban több vendéglátó-helyével befutott Pécsvári Tünde pedig bemutatja a matchát, és persze kóstolót is ad ebből a világszerte egyre trendibb italból. Széll Tamással és a Bocuse d’Or csapattal való beszélgetéssel, majd a végén egy ünnepi eseménnyel zárul vasárnap a gasztroszínpad programja: “Régi álmunk válik valóra azzal, hogy idén már díjazzuk is a fesztivál legjobb kiállítóit és a legkiválóbb ételek készítőit. A szakmai zsűri mellett a közönség véleményére is számítunk.” – meséli Gerendai Károly, a Gourmet főszervezője.


A díjakat a szakmai zsűrivel közösen Széll Tamás és Bocuse d’Or csapata adja majd át, akik a díjátadót megelőzően nemcsak a közelmúlt sikereiről, de a jövő kihívásairól is beszélnek majd a színpad házigazdáival, Mautner Zsófival és Jókuti Andrással.

És hogy milyen finomságokra számíthatunk? A sajtótájékoztatón a séfek megmutatták!

Préselt mangalica csülök

Préselt mangalica

Ez a finomság elvarázsolja még azt is, aki azt mondja magáról, hogy távol áll tőle a csúcsgasztrónomia. A mangalica és az – nincs jobb szó rá – omlós hurkán kívül alul roppanós tormás-ecetes reteksalátát találunk. Van rajta zöldalmás almaecetes almapüré, fekete fokhagymapüré és görögdinnye retek.  

Mangalica rilette medvehagymás zsemlegombóccal, juhtúrós tejfölhab, friss kucsmagomba vajon megpirítva és  kucsmagombából készült gombapörkölt – az hogy mennyire finom szavakba sem lehet önteni.


Eperkrémes finomság

Kapcsolódó Cikkek