EUR: 311,04 Ft
CHF: 265,78 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Dunaújváros

Visegrádi négyek az Intercisában

Visegrádtól Visegrádig címmel nyílt kiállítás az Intercisa Múzeum aulájában. A fotókat, leveleket és kortörténeti dokumentumokat tartalmazó tárlat a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kapcsolatát mutatja be.

Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja magyarul köszöntötte a jelenlévőket

A művészeti és kulturális emlékek és a nép hősei is megjelennek azon a kiállításon, amely a visegrádi négyek kapcsolatát mutatja be. Az Intercisa Múzeum aulájában látható tárlat megnyitóján Farkas Lajos, az intézmény igazgatója elmondta: a csehek, szlovákok, lengyelek és magyarok több évszázados közös múltra tekintenek vissza, napjainkban pedig még inkább elmélyül a négy ország összetartása Európán belül.


Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történész munkatársa kiemelte: a visegrádi királytalálkozó, amelyet 1335-ben Károly Róbert szervezett, kulcsfontosságú volt az országok számára, hiszen innentől számíthatjuk a szorosra fűzött együttműködést, és ennek köszönhető, hogy a korábbi cseh–lengyel konfliktus is elsimult. Csaknem hét évszázada tart tehát a visegrádi országok összetartása.

A megnyitón Dunaújváros önkormányzatát Izsák Máté, a kulturális bizottság elnöke képviselte.


A kiállítás vendége volt Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja, aki magyarul köszöntötte a vendégeket. Elmondta: bízik benne, hogy a politikai együttműködésen kívül a kulturális kapcsolatok is elmélyülnek az országok között, a legfontosabb pedig egymás megismerése, hiszen így jobban érvényesíthetik a közös érdekeket.

A tárlat április 20-áig látható az Intercisa Múzeumban, majd Csehországba „utazik”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.