EUR: 322,88 Ft
CHF: 276,73 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Egyéb Dunaújváros

Visegrádi négyek az Intercisában

Visegrádtól Visegrádig címmel nyílt kiállítás az Intercisa Múzeum aulájában. A fotókat, leveleket és kortörténeti dokumentumokat tartalmazó tárlat a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kapcsolatát mutatja be.

Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja magyarul köszöntötte a jelenlévőket

A művészeti és kulturális emlékek és a nép hősei is megjelennek azon a kiállításon, amely a visegrádi négyek kapcsolatát mutatja be. Az Intercisa Múzeum aulájában látható tárlat megnyitóján Farkas Lajos, az intézmény igazgatója elmondta: a csehek, szlovákok, lengyelek és magyarok több évszázados közös múltra tekintenek vissza, napjainkban pedig még inkább elmélyül a négy ország összetartása Európán belül.


Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történész munkatársa kiemelte: a visegrádi királytalálkozó, amelyet 1335-ben Károly Róbert szervezett, kulcsfontosságú volt az országok számára, hiszen innentől számíthatjuk a szorosra fűzött együttműködést, és ennek köszönhető, hogy a korábbi cseh–lengyel konfliktus is elsimult. Csaknem hét évszázada tart tehát a visegrádi országok összetartása.

A megnyitón Dunaújváros önkormányzatát Izsák Máté, a kulturális bizottság elnöke képviselte.

A kiállítás vendége volt Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja, aki magyarul köszöntötte a vendégeket. Elmondta: bízik benne, hogy a politikai együttműködésen kívül a kulturális kapcsolatok is elmélyülnek az országok között, a legfontosabb pedig egymás megismerése, hiszen így jobban érvényesíthetik a közös érdekeket.

A tárlat április 20-áig látható az Intercisa Múzeumban, majd Csehországba „utazik”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

  • Nagy értékek a kiskertekben

    Nagy értékek a kiskertekben

    Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.