2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Dunaújváros

Visegrádi négyek az Intercisában

Visegrádtól Visegrádig címmel nyílt kiállítás az Intercisa Múzeum aulájában. A fotókat, leveleket és kortörténeti dokumentumokat tartalmazó tárlat a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kapcsolatát mutatja be.

Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja magyarul köszöntötte a jelenlévőket

A művészeti és kulturális emlékek és a nép hősei is megjelennek azon a kiállításon, amely a visegrádi négyek kapcsolatát mutatja be. Az Intercisa Múzeum aulájában látható tárlat megnyitóján Farkas Lajos, az intézmény igazgatója elmondta: a csehek, szlovákok, lengyelek és magyarok több évszázados közös múltra tekintenek vissza, napjainkban pedig még inkább elmélyül a négy ország összetartása Európán belül.


Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történész munkatársa kiemelte: a visegrádi királytalálkozó, amelyet 1335-ben Károly Róbert szervezett, kulcsfontosságú volt az országok számára, hiszen innentől számíthatjuk a szorosra fűzött együttműködést, és ennek köszönhető, hogy a korábbi cseh–lengyel konfliktus is elsimult. Csaknem hét évszázada tart tehát a visegrádi országok összetartása.

A megnyitón Dunaújváros önkormányzatát Izsák Máté, a kulturális bizottság elnöke képviselte.

A kiállítás vendége volt Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja, aki magyarul köszöntötte a vendégeket. Elmondta: bízik benne, hogy a politikai együttműködésen kívül a kulturális kapcsolatok is elmélyülnek az országok között, a legfontosabb pedig egymás megismerése, hiszen így jobban érvényesíthetik a közös érdekeket.

A tárlat április 20-áig látható az Intercisa Múzeumban, majd Csehországba „utazik”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.