EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Dunaújváros

Visegrádi négyek az Intercisában

Visegrádtól Visegrádig címmel nyílt kiállítás az Intercisa Múzeum aulájában. A fotókat, leveleket és kortörténeti dokumentumokat tartalmazó tárlat a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kapcsolatát mutatja be.

Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja magyarul köszöntötte a jelenlévőket

A művészeti és kulturális emlékek és a nép hősei is megjelennek azon a kiállításon, amely a visegrádi négyek kapcsolatát mutatja be. Az Intercisa Múzeum aulájában látható tárlat megnyitóján Farkas Lajos, az intézmény igazgatója elmondta: a csehek, szlovákok, lengyelek és magyarok több évszázados közös múltra tekintenek vissza, napjainkban pedig még inkább elmélyül a négy ország összetartása Európán belül.


Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történész munkatársa kiemelte: a visegrádi királytalálkozó, amelyet 1335-ben Károly Róbert szervezett, kulcsfontosságú volt az országok számára, hiszen innentől számíthatjuk a szorosra fűzött együttműködést, és ennek köszönhető, hogy a korábbi cseh–lengyel konfliktus is elsimult. Csaknem hét évszázada tart tehát a visegrádi országok összetartása.

A megnyitón Dunaújváros önkormányzatát Izsák Máté, a kulturális bizottság elnöke képviselte.

A kiállítás vendége volt Marcin Sokołowski, Lengyelország budapesti konzulja, aki magyarul köszöntötte a vendégeket. Elmondta: bízik benne, hogy a politikai együttműködésen kívül a kulturális kapcsolatok is elmélyülnek az országok között, a legfontosabb pedig egymás megismerése, hiszen így jobban érvényesíthetik a közös érdekeket.

A tárlat április 20-áig látható az Intercisa Múzeumban, majd Csehországba „utazik”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.