2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Életmód

Vizsgáltassuk meg az anyajegyeket!

Anyajegyek a testünk bármely részén előfordulhatnak, különböző színekben, formában és méretben. Ezek többnyire jóindulatúak, egyes esetekben azonban rákos elváltozássá fajulhatnak, ezért érdemes megmutatni bőrgyógyásznak, aki aztán leszedi, vagy kiállít egy beutalót a sebészetre.

Vannak anyajegyek, amelyek már a születésünkkor ott vannak a bőrünkön, de van olyan is, amely csak évekkel később alakul ki. A nagyon világos bőrűekre általában jellemző a sok anyajegy. A terhesség alatti hormonális változások is hozzájárulnak a nagyszámú anyajegy képződéséhez.


– Az anyajegyet mindenképpen meg kell nézetni bőrgyógyásszal is, mielőtt sebész segítségét kérjük – hívta fel a figyelmet dr. Falus György plasztikai sebész. – Az anyajegy levétele az egyszerűbb műtétek közé tartozik, ezért komplikációmentes gyógyulás várható, de minden műtét műtét, vagyis figyelni kell a seb regenerálódására.

Az közönséges anyajegy és a melanoma megkülönböztetését bízzuk szakorvosra, hiszen ehhez a kimetszett darab szövettani vizsgálata is szükséges. Leginkább akkor indokolt egy anyajegy eltávolítása, ha gyanúsnak tűnik, vagy ha esztétikailag, illetve az elhelyezkedése miatt zavaró, és visszatérő irritációnak van kitéve.

 

Teendők műtét után

  1. A napozás és a szolárium mellőzése minimum hat hétig.
  2. Ha szükséges, kenőcsös kezelés.
  3. A heg feszüléstől való óvása.
  4. Tartózkodás a kozmetikumoktól.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek