2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Sopron

Volt dolguk a tűzoltóknak

A közelmúltban tartotta évértékelő tiszti értekezletét a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Akadt munkájuk a tűzoltóknak, de katasztrófahelyzet nem volt 2016-ban.

Az évértékelő értekezleten Molnár Sándor tűzoltó ezredes részletesen ismertette a tavalyi feladatokat. A kirendeltségvezető a mentő tűzvédelem területén csökkenő tűzeseti adatokról számolt be. Százhét tűzeset keletkezett 2016-ban, ahol be kellett avatkozniuk. A műszaki mentések száma 238 volt, kezdve a viharkárokon át a vízszivattyúzásig, sok helyre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.


A tűzoltó ezredes két kiemelt esetet említett meg. – Az egyik a volt állomás épületének tűzesete, ahol −6 fokos környezetben éjjel álltak helyt a hivatásos tűzoltók. Személyesen is részt vettem a beavatkozásban. A másik ilyen esemény egy autófényező műhely lángra lobbanása, ahol a tüzet szintén magas fokozatú erőkkel nagyon rövid alatt eloltották – mondta a vezető.

Jó a tűzoltók felkészültsége
Fotó: Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Tavaly szabad téren 38 tűzesetet regisztráltak, ami viszonylag alacsony esetszámnak tekinthető. Molnár Sándor kiemelte, jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben.
2016-ban összesen 10 szén-monoxid-mérgezéses esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, amelyben 8 fő szenvedett kisebb sérüléseket, de szerencsére nem történt halálos kimenetelű baleset. Emellett 7 gázszivárgás és 18 kéménytűz következett be.


Ehhez kapcsolódóan az ezredes elmondta, hogy a készenléti állomány gyakorlati képzettsége és felkészültsége jó, a beavatkozások technikai és személyi feltételei adottak.

Fotó: Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség

– A tűzoltóknak szigorú napirendjük van. Ennek egy része elméleti foglalkozás, számos létesítményben tartanak helyismereti foglalkozást. Ezenkívül gyakorló feladatokat, szituációkat is meg kell oldaniuk. És bőven akadnak speciális gyakorlataink, műszaki mentésnél például autó szétdarabolása – fejtette ki a kirendeltségvezető.
A hivatásosak munkáját jelenleg is önkéntestűzoltó-egyesületek segítik, szám szerint tizenegy, ők sok esetben a hivatásos egységek mellett vonulnak.
– Összességében 2016-ban katasztrófahelyzet nem történt – zárta Molnár Sándor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.