EUR: 313,29 Ft
CHF: 272,21 Ft
2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb XIV.kerület

Volt egyszer egy Népstadion

Volt egyszer egy Népstadion címmel nyílt kiállítás pénteken a Zuglói Civil Házban. A tárlat fényképek, plakátok és emléktárgyak bemutatásával eleveníti fel a lebontott sportlétesítmény történetét.

Kevesen tudják, de már 1896-ban megszületett egy nagy budapesti stadion elképzelése. Persze a dátum nem véletlen, hiszen akkoriban az volt az elképzelés, hogy az első újkori olimpia a magyar fővárosban lehetne. A kezdeti vonakodás után a görögök mégis megrendezték Athénban az ötkarikás játékokat, a stadion terve azonban továbbra is napirenden maradt, főleg, hogy 1911-ben megkaptuk az 1920-as olimpia rendezési jogát. Csakhogy jött az első világháború. Az elkövetkező években a stadion tervei folyamatosan változtak, aztán 1945-ben az országgyűlés megszavazta a költségeit, ami belekerült a hároméves tervbe is.


Volt egyszer egy Népstadion kiállítás
Zuglói Civil Ház
( Fotó: Sáfár Tibor)

1947-ben egy osztrák–magyar meccsen leszakadt a Fradi-pálya tribünje, 250 ember lezuhant, s csak a véletlenen múlt, hogy senki sem halt meg. Ez felgyorsította az előkészítő munkálatokat, 1948-ban az ÉTI tervezői, Dávid Károly, Juhász Jenő és Kiss Ferenc elkészítették az első vázlatterveket: 70 ezer fő befogadóképességű stadiont képzeltek el a Kerepesi út–Dózsa György út–Thököly út közötti területre. A monumentális építkezés aztán – végleges tervek nélkül – 1948. július 13-án kezdődött el és öt évig tartott. A Népstadion 1953. augusztus 20-ai megnyitására nagy ünnepélyt rendeztek, díszfelvonulással, zászlós parádéval. A stadion számos nagy sportesemény és koncert színhelye volt, 2002. április 2-án pedig átnevezték Puskás Ferenc Stadionnak. Az épület azonban nagyon rossz állapotban volt. Különféle tervek születtek a felújítására, bővítésére, illetve újjáépítésére, ám végül a bontás és egy teljesen új stadion felépítése mellett döntöttek, mely a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság három csoportmeccsének és az egyik nyolcaddöntőjének is otthont ad majd. Az új aréna átadását 2018-ra tervezik, de a régi, legendás Népstadion emlékét sosem feledik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.