EUR: 324,27 Ft
CHF: 278,88 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb XIV.kerület

Volt egyszer egy Népstadion

Volt egyszer egy Népstadion címmel nyílt kiállítás pénteken a Zuglói Civil Házban. A tárlat fényképek, plakátok és emléktárgyak bemutatásával eleveníti fel a lebontott sportlétesítmény történetét.

Kevesen tudják, de már 1896-ban megszületett egy nagy budapesti stadion elképzelése. Persze a dátum nem véletlen, hiszen akkoriban az volt az elképzelés, hogy az első újkori olimpia a magyar fővárosban lehetne. A kezdeti vonakodás után a görögök mégis megrendezték Athénban az ötkarikás játékokat, a stadion terve azonban továbbra is napirenden maradt, főleg, hogy 1911-ben megkaptuk az 1920-as olimpia rendezési jogát. Csakhogy jött az első világháború. Az elkövetkező években a stadion tervei folyamatosan változtak, aztán 1945-ben az országgyűlés megszavazta a költségeit, ami belekerült a hároméves tervbe is.


Volt egyszer egy Népstadion kiállítás
Zuglói Civil Ház
( Fotó: Sáfár Tibor)

1947-ben egy osztrák–magyar meccsen leszakadt a Fradi-pálya tribünje, 250 ember lezuhant, s csak a véletlenen múlt, hogy senki sem halt meg. Ez felgyorsította az előkészítő munkálatokat, 1948-ban az ÉTI tervezői, Dávid Károly, Juhász Jenő és Kiss Ferenc elkészítették az első vázlatterveket: 70 ezer fő befogadóképességű stadiont képzeltek el a Kerepesi út–Dózsa György út–Thököly út közötti területre. A monumentális építkezés aztán – végleges tervek nélkül – 1948. július 13-án kezdődött el és öt évig tartott. A Népstadion 1953. augusztus 20-ai megnyitására nagy ünnepélyt rendeztek, díszfelvonulással, zászlós parádéval. A stadion számos nagy sportesemény és koncert színhelye volt, 2002. április 2-án pedig átnevezték Puskás Ferenc Stadionnak. Az épület azonban nagyon rossz állapotban volt. Különféle tervek születtek a felújítására, bővítésére, illetve újjáépítésére, ám végül a bontás és egy teljesen új stadion felépítése mellett döntöttek, mely a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság három csoportmeccsének és az egyik nyolcaddöntőjének is otthont ad majd. Az új aréna átadását 2018-ra tervezik, de a régi, legendás Népstadion emlékét sosem feledik.

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.