EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Szombathely

125 éve született Mindszenty József

A múlt század minden bizonnyal legnagyobb hatású egyházi személyisége, Mindszenty József 125 évvel ezelőtt született Csehimindszenten. Életútját dr. Perger Gyula plébános, püspöki referens, az egyházmegye Gyűjteményi Központjának igazgatója segítségével idézzük fel.

– Milyen családba született Mindszenty József, és mikor határozta el, hogy pap lesz?


– Mindszenty József 1892. március 29-én született Csehimindszenten. Emlékirataiban azt írja, hogy „szülői házam az imának és az erényeknek volt az otthona”. A család eredeti neve Pehm volt, ezt a későbbi bíboros Mindszentyre magyarosíttatta. Elemi tanulmányait Csehimindszenten végezte, majd Szombathelyen, a premontreiek gimnáziumában érettségizett. Itt érlelődött meg lelkében az elhatározás, hogy papnak kell lennie. Jelentkezett Mikes János püspöknél, és felvételt nyert a szombathelyi szemináriumba. 1915. június 12-én szentelték pappá, a szombathelyi Székesegyházban.

Dr. Perger Gyula plébános évek óta kutatja Mindszenty életútját Fotó: CSG

– A papi pályáját itt, a Szombathelyi Egyházmegyében kezdte, mielőtt még veszprémi püspökké nevezték ki. Hol szolgált?


– Két évig volt Felsőpatyon káplán, majd Zalaegerszegen előbb hittanár, később plébános lett, és valóban a jó pásztor szerepét töltötte be, kitűnt a szeretetben. Minden évben 35 nincstelen gimnazistáról gondoskodott, fizette tandíjukat és egyéb kiadásaikat. Ismerte és látogatta híveit, osztozott örömeikben és nehézségeikben egyaránt.

Istenért, egyházért és hazáért dolgozott. Fotó: CSG

– Főpapi kinevezése mikor és hogyan történt?

– XII. Pius pápa 1944. március 4-én kinevezte veszprémi püspöknek, majd 1945. szeptember 15-én esztergomi érseknek, 1946. február 21-én pedig az egyház bíborosává kreálta. Amikor a pápa átadta neki a bíborosi kalapot Rómában, azt mondta neki: a 32 újonnan kinevezett bíboros közül te leszel az első, akinek vállalnia kell a bíborszínnel jelzett vértanúságot. S az élete ettől kezdve valóban szakadatlan munka volt, istenért, egyházért és hazáért.

– A Mária-év fontos szerepet játszott a katolikus egyház és az ő életében is. Voltak-e ennek vasi vonatkozásai?

– Augusztus 17-én Esztergomban a bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjai ünnepélyesen meghirdették a Boldogasszony-évet a szabadságharc évfordulójának emlékére. Az ünnepségsorozat helyszínei között volt Szombathely és Celldömölk is. Szombathelyen 1947. szeptember 7-én szentelte fel Mindszenty bíboros az újjáépített Székesegyházat. Másnap a Fő téren százezres tömeg jelenlétében Mária-kongresszust tartottak. Celldömölkön 1948. szeptember 12-én rendeztek nagyszabású ünnepséget.

Mindszenty Józsefet 1915. június 12-én szentelték pappá a szombathelyi Székesegyházban. Fotó: CSG

– 1948 politikai fordulatot hozott az ország életében, ezzel függ össze az ő letartóztatása is. Mivel vádolták?

– 1948 karácsonyán vitték el az ávósok az Andrássy út 60.-ba. Kihallgatása közben kínozták, botozták, rugdosták, nadrágszíjjal és gumibottal ütötték. Hazaárulással, köztársaság elleni szervezkedéssel, kémkedéssel és valutaüzérkedéssel vádolták. 1949 februárjában a testben, lélekben összetört embert előbb kötél általi halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték.

– 1956-ban a forradalmárok kiszabadították, de az amerikai nagykövetséget, ahol menedéket talált, nem hagyhatta el.

– Itt élt félrabságban, külsőleg biztonságban és nyugalomban, de lelkileg aggódásban és szomorúságban 15 éven keresztül. 1971-ben magára vette „élete legnagyobb keresztjét”, a számkivetettséget. Könnyes szemmel hagyta el az országot, és a világon szétszóródott magyarok pásztora lett, haláláig.

– Élete tele volt veszteségekkel, miközben nagyon aktív életet élt. Hogyan összegezné az életútját?

– Mindszenty bíboros korunk mártírja volt, akire érvényes a 2000 évvel ezelőtt köztünk járt Jézus mondása: a búzaszem, ha nem esik a földbe és el nem hal, egyedül marad, de ha elhal, bőséges termést hoz.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.