2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

13 milliárdnál is több jut népegészségügyre és alapellátás-fejlesztésre

Összesen 13 milliárd forintra lehet pályázni alapellátás-fejlesztés és népegészségügyi szolgáltatások fejlesztése témakörében – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, tulajdonképpen két pályázatról van szó, az egyikkel a praxisközösségek létrehozását szeretnék ösztönözni, a másikkal pedig az egészség-fejlesztési irodák létrehozását, működését támogatják. Jelezte: mindkettőre voltak már próbálkozások, a jó tapasztalatok miatt szeretnék a rendszert kiterjeszteni. Mint mondta, az úgynevezett svájci modellben 16 praxis működött együtt közösségi szinten, a jövő évi költségvetésben 2,5 milliárdot szánnak arra, hogy a praxisközösségek számát százra emeljék.


Megjegyezte: a lakosság egészségi állapotát mindössze 10 százalékban határozza meg az ellátórendszer milyensége, és a felmérések szerint az elvesztegetett életévekért 70 százalékban a lakosság életmódja a felelős. Szavai szerint ezért nemcsak az ellátórendszert kell fejleszteni, hanem “az alapellátás és népegészségügy frontján kell újat alkotni”. Felidézte: már eddig is sokat tettek a népegészségügyi ellátás javítása érdekében, példaként a dohányzás visszaszorítását, a menzareformot, a mindennapos testnevelést és az országos vastagbél-szűrést említette.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár ehhez hozzátette, hogy az alapellátás fejlesztésére, a praxisközösségek népegészségügyi megelőző szolgáltatásainak fejlesztésére 7,1 milliárd forint áll rendelkezésre, a pályázatok forrása az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP). Jelezte: a programoktól azt várják, hogy hozzájárulnak az alapellátás prevenciós szerepének erősödéséhez.


Mint mondta, például személyre szabott életmód-tanácsadásra, egészségügyi felvilágosításra, a szűrések népszerűsítésére, a lakosság egészségügyi állapotának felmérésére és a szakmai munkatársak képzésére lehet fordítani a pályázati pénzt.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy maximum 150 millió forintos támogatásban tudják részesíteni a pályázókat, így várhatóan 45-50 nyertes pályázat lesz. A támogatást igénylőknek nem kell önerőt felmutatniuk – tette hozzá. A programok végrehajtására 20-24 hónap áll rendelkezésre, támogatási kérelmet a háziorvosi praxis üzemeltetője vagy egészségügyi alapellátásért felelő önkormányzatok, önkormányzati társulások nyújthatnak be.

A közép-magyarországi régió vonatkozásában a pályázat beadási határideje szeptember 29., az ország egyéb részére vonatkozóan június 2-a.

Schanda Tamás elmondta: a népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztésére 6,26 milliárd forint áll rendelkezésre, a pályázatok forrása ugyancsak az EFOP és a VEKOP, és ebből a járási egészség-fejlesztési irodák létrehozását, fejlesztését támogatják.

Mint mondta, például a helyi egészségfejlesztési tevékenység nyomon követését, háziorvosi állapotfelmérésre motiváló programokat, iskolai és munkahelyi egészség-fejlesztési programokat, a rendszeres életvitelszerű testmozgásra és egészséges táplálkozásra ösztönző közösségi programok szervezését, valamint a dohányzásról, túlzott alkoholfogyasztásról leszokás támogatását lehet a forrásból finanszírozni.

A maximális támogatás pályázatonként 90 millió forint, ezért várhatóan 50-60 pályázat megvalósulását tudják biztosítani. A programok megvalósítására 2-3 év áll rendelkezésre. Pályázatot közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó szervezetek nyújthatnak be, a központi régióban szeptember 13-ig, az ország más területein június 2-ig.

Az államtitkár jelezte: a kormány határozott célja, hogy javuljon a lakosság egészségügyi állapota, ennek demográfiai és nemzetgazdasági hatása van. A most bejelentett pályázatok a települések és járások ellátásnak javulásához járulnak hozzá, és nagymértékben előmozdítják a modern népegészségügyi hálózat kialakítását – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek