EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,06 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Veszprém

150 éve koronázták meg Erzsébet királynét

Ünnepélyes keretek közt, kiállítással egybekötve nyitották meg a Gizella-napokat csütörtök este a veszprémi érseki palotában.

Az osztrák–magyar kiegyezés, Ferenc József és Erzsébet királyné megkoronázásának 150. évfordulóját, valamint Erzsébet királyné születésének 180. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Ez alkalomból nyílt kiállítás Kiegyezés és koronázás – 1867 címmel a veszprémi érseki palotában, ahol Ferenc József többször is megfordult; ezen látogatások emlékeit is megtekinthetik a kiállításon.


Az érseki palotában nyitották meg a Gizella-napokat (fotó: Domján Attila)

Az egybegyűlteket Márfi Gyula érsek köszöntötte, aki elmondta: öröm számára, hogy az érseki palota a maihoz hasonló rangos eseményeknek ad otthont, és egyre többen és rendszeresen látogatják májustól egészen októberig a palotát. A 150 évvel ezelőtti koronázásra emlékező szentmisén, mely június 10-én, a Mátyás-templomban lesz, Márfi Gyula érsekatya lesz a főcelebráns.

Márfi Gyula érsek köszöntötte az egybegyűlteket (fotó: Domján Attila)

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: már hagyománnyá vált, hogy az érsekség és a múzeum közös kiállítással készül a Gizella-napok megnyitójára.


„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – idézte Morus Tamást a polgármester, majd elmondta, hogy a hagyományt nem ápolni kell, mert nem beteg, és nem is őrizni, mert nem rab, hanem továbbadni. – Veszprém tradíciókban gazdag város. Ezen kincseket kell megmutatni a jelen emberének, és erre a mai kiállítás jó példa. A Gizella-napokkal felelősséget vállaltak arra, hogy a történelmet ne megismételjék, hanem közzétegyék az emberek számára és a várost élettel töltsék meg – fogalmazott a polgármester.

Porga Gyula polgármester szerint a hagyományokat tovább kell adni(fotó: Domján Attila)

A kiállításon beszédet mondott Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája és Szelke László történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi adjunktusa. Habsburg-Lotharingiai Mihály főhercegtől megtudhattunk Erzsébet királynéról eddig nem hallott történeteket, Szelke László történész pedig az 1867-es kiegyezéséről tartott előadást.

A kiállításon megtekinthetőek az 1848-tól a kiegyezésen át a millenniumi koronázás eseményéig fennmaradt emlékek. Ezen emlékeken kívül Jókai Mór és Mikszáth Kálmán visszaemlékezéseiből is válogattak a kiállításra a szervezők. Megtekinthető az a püspöki ornátus is, amelyet még Erzsébet királyné adományozott Ranolder János veszprémi püspöknek.

Kapcsolódó Cikkek