EUR: 323,39 Ft
CHF: 287,83 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Életmód

190 éves a szóda

A szódavíz valódi Hungarikum, több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer” névjegyet is viseli. Azonban pár évtizedre háttérbe szorult, különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével, és csak az idősebb generáció konyhájában akadt elvétve egy-egy szódásszifon.

Most viszont úgy tűnik, a technológia fejlődésének, a környezettudatos szemléletváltásnak és a retró hullámnak köszönhetően ismét divatba jön a szódafogyasztás.


190 éve iszunk szódát

Már több mint 190 éve, hogy Jedlik Ányos elkészítette az olcsó, nagyüzemi szódavíz előállításra is alkalmas készüléket, nem sokkal később pedig szintén az ő nevéhez köthetően a fröccsfogyasztás is rohamosan elterjedt. A XIX században a harmadik legnagyobb iparágnak számított a szódagyártás a világon.


Hungarikum a konyhából

Otthoni szódakészítéssel költséghatékonyan, kényelmesen, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítható elő szénsavas víz, víz alapú üdítőital vagy hűsítő fröccs.

– A szódáról sokaknak még mai is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Pedig léteznek már jóval modernebb lehetőségek is. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.

Szódafogyasztással a környezet védelméért

Naponta több mint egymilliárd italos palackot használ az emberiség, melyeknek nagy része a szelektív hulladékgyűjtés terjedése és az újrahasznosítás ellenére még mindig a hulladéklerakókban, parkokban, óceánokban végzi. Amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük a szénsavasított csapvíz ízét, víz vagy víz alapú üdítőital formájában járulhatunk hozzá a napi folyadékbevitel megfelelő szinten tartásához, nem termelünk palack hulladékot.

A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban azok, akik rendelkeznek saját szódagéppel, 43 százalékkal több vizet, vagy víz alapú ital isznak, mint azok, akiknek nincs a háztartásában ilyen eszköz. Egy 2014-es vizsgálat szerint például a SodaStream szódagép tulajdonosok évente több mint 700 millió liter buborékos, ízesítetlen vizet fogyasztanak.

Kapcsolódó Cikkek